A cseresznye európai elterjedését a római hadvezérnek és politikusnak, Lucius Licinius Lucullusnak köszönhetjük, aki pontoszi (a mai Törökország) hadjáratai során vált a ropogós, lédús gyümölcs hódolójává. Rögtön Rómába is telepített belőle, hogy aztán a cseresznyefákkal együtt a gyümölcstermesztést is felvirágoztassa.
Lucullus pályafutását már ifjúkorától kezdve teljes egészében a harcok töltötték ki; légiói élén és politikai eszmék érvényre juttatásásért vívott felváltva örökös csatákat. Ne meglepő hát, hogy élete alkonyán úgy határozott, hátralévő idejében a művészeteken, a tudományokon és a földi élvezetek mértéktelen habzsolásán kívül mással nem kíván foglalkozni. Utóbbiban kiváltképp jeleskedett; fogadásain luxuskörülmények között tömték magukat roskadásig a vendégek a legdrágább, legkiválóbb alapanyagokból készült ételkülönlegességekkel. Varietas delectat, azaz a változatosság gyönyörködtet, dünnyöghette teli szájjal Cicero, aki szintén gyakori vendége volt a hírhedtté vált kulináris tivornyáknak.
A soron következő cseresznyés pite bármely lucullusi lakomán megállná a helyét; ebből a tömény, édes, vaníliás jégkrémmel kísért desszertből minden harapás bűnös élvezet.
Cseresznyés pite vaníliafagylalttal
A tészta hozzávalói:
- 30 dkg finomliszt
- 16 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 12 dkg kristálycukor
- 2 tojás
- csipet só
A töltelék hozzávalói:
- 1 kg kimagozott cseresznye
- 1 púpozott ek fahéj
- 3 ek kukoricakeményítő
- 2,5 dkg vaj
- 10 dkg kristálycukor
Elkészítés:
Kézi robotgép közreműködésével a vajat először kellőképp összekeverjük a cukorral, majd beledolgozzuk a tojásokat is (az egyik tojásból kb. egy evőkanálnyit csurgassunk egy külön tálkába és tegyük félre).
Következő lépésként hozzáadjuk a lisztet és a sót, kézzel összegyúrjuk, majd fóliába tekerve fél órára hűtőbe tesszük.
A hűtés leteltével egy liszttel leszórt felületen a tészta kétharmadát kör alakúra nyújtjuk és egy 28 cm-es, kivajazott piteformába helyezzük. Ekkor elővesszük a korábban félretett tojást, egy evőkanálnyi vízzel felverjük és a tészta peremét bekenjük vele.
A cseresznyéket alaposan összeforgatjuk a keményítővel, a cukorral és a fahéjjal, egyenletesen szétterítjük a piteformában és rákockázzuk a vajat.
Végezetül kinyújtjuk a maradék tésztát, csíkokra vágjuk és berácsozzuk vele a pite tetejét. A rácsokat szintén bekenjük a felvert tojással.
A 200 fokra (légkeverésen) előmelegített sütőben 10 percig, majd 160 fokra visszakapcsolva további 25-35 percig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz a teteje.
Egy derekas gombóc vaníliafagylalttal tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
2 hozzászólás