• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 2

Cseresznyés pite vaníliafagylalttal – Gordon Ramsay receptje után szabadon

By Gyömbér · On 2012.07.23.


Gordon Ramsay cseresznyés pitéje

A cseresznye európai elterjedését a római hadvezérnek és politikusnak, Lucius Licinius Lucullusnak köszönhetjük, aki pontoszi (a mai Törökország) hadjáratai során vált a ropogós, lédús gyümölcs hódolójává. Rögtön Rómába is telepített belőle, hogy aztán a cseresznyefákkal együtt a gyümölcstermesztést is felvirágoztassa.

Lucullus pályafutását már ifjúkorától kezdve teljes egészében a harcok töltötték ki; légiói élén és politikai eszmék érvényre juttatásásért vívott felváltva örökös csatákat. Ne meglepő hát, hogy élete alkonyán úgy határozott, hátralévő idejében a művészeteken, a tudományokon és a földi élvezetek mértéktelen habzsolásán kívül mással nem kíván foglalkozni. Utóbbiban kiváltképp jeleskedett; fogadásain luxuskörülmények között tömték magukat roskadásig a vendégek a legdrágább, legkiválóbb alapanyagokból készült ételkülönlegességekkel. Varietas delectat, azaz a változatosság gyönyörködtet, dünnyöghette teli szájjal Cicero, aki szintén gyakori vendége volt a hírhedtté vált kulináris tivornyáknak.

A soron következő cseresznyés pite bármely lucullusi lakomán megállná a helyét; ebből a tömény, édes, vaníliás jégkrémmel kísért desszertből minden harapás bűnös élvezet.

Cseresznyés pite vaníliafagylalttal

A tészta hozzávalói:

  • 30 dkg finomliszt
  • 16 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 12 dkg kristálycukor
  • 2 tojás
  • csipet só

A töltelék hozzávalói:

  • 1 kg kimagozott cseresznye
  • 1 púpozott ek fahéj
  • 3 ek kukoricakeményítő
  • 2,5 dkg vaj
  • 10 dkg kristálycukor

Elkészítés:

Kézi robotgép közreműködésével a vajat először kellőképp összekeverjük a cukorral, majd beledolgozzuk a tojásokat is (az egyik tojásból kb. egy evőkanálnyit csurgassunk egy külön tálkába és tegyük félre).

Következő lépésként hozzáadjuk a lisztet és a sót, kézzel összegyúrjuk, majd fóliába tekerve fél órára hűtőbe tesszük.

A hűtés leteltével egy liszttel leszórt felületen a tészta kétharmadát kör alakúra nyújtjuk és egy 28 cm-es, kivajazott piteformába helyezzük. Ekkor elővesszük a korábban félretett tojást, egy evőkanálnyi vízzel felverjük és a tészta peremét bekenjük vele.

A cseresznyéket alaposan összeforgatjuk a keményítővel, a cukorral és a fahéjjal, egyenletesen szétterítjük a piteformában és rákockázzuk a vajat.

Végezetül kinyújtjuk a maradék tésztát, csíkokra vágjuk és berácsozzuk vele a pite tetejét. A rácsokat szintén bekenjük a felvert tojással.

A 200 fokra (légkeverésen) előmelegített sütőben 10 percig, majd 160 fokra visszakapcsolva további 25-35 percig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz a teteje.

Egy derekas gombóc vaníliafagylalttal tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Amerikai cseresznyés pite vaníliafagyival

Amerikai cseresznyés pite vaníliafagyival


Share Tweet

Gyömbér

2 hozzászólás

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.