• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Gombás rizottó

By Gyömbér · On 2015.07.08.

gombas rizotto recept

Ma napközben a 40 fokot súrolta a hőmérő, nálam abban csúcsosodott ki a kánikula, hogy flip flop papucsban mentem dolgozni. Aztán délután lecsapott a jégvihar, de úgy, hogy egyrészt bőrig áztam, másrészt a real-time útra hulló fatörzsek  között szlalomoztam a Mogyoródin.

A traumatikus élmények hatására mézet és mustárt kevertem az esti rizottóba. Jó hatással van az ítéletidő az alkotói folyamatokra.

Gombás, mézes-mustáros rizottó recept

Hozzávalók (6-8 személyre):

  • 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 50 dkg kerek szemű rizottó rizs (pl. arborio)
  • 1.2 l meleg zöldség- vagy csirkealaplé
  • 5 dkg frissen reszelt kemény, érlelt sajt, pl. parmezán, padano
  • 50 dkg csiperke gomba, megtisztítva, hosszában felezve vagy negyedelve
  • 2 dl száraz fehérbor (olyan minőségű, amit szívesen meg is innánk)
  • 1 csokor újhagyma, felkarikázva
  • dijoni mustár
  • méz

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát olívaolaj és némi vaj keverékén puhára párolom. Hozzáadom a rizst, kb. 2 percig pirítom, majd jöhet bele a bor is. Hagyom, hogy az alkohol elpárologjon, közben derekasan keverem, nehogy odakapjon.

Hozzámerek 1 evőkanál alaplevet, folyamatos keverés mellett hagyom, hogy a rizs magába szívja. Ezt megismétlem még háromszor, majd hozzáöntöm a maradék alaplevet egyben az egészhez, és sűrű kevergetés kíséretében készre, fogkeményre főzöm a rizst.

Az első merőkanál alaplétől számítva 15-20 perc alatt készül el. Félúton elkezdem bele adagolni a mustárt és a mézet, és kóstolgatom, hogy milyen. Nagyjából 2 evőkanál mustárt és 3 evőkanál mézet kevertem bele összesen.

>>> Rizottóból van nálunk még céklás, diós, sütőtökös, pesztós és padlizsános is. <<<

Miközben a rizottó halad a maga útján, egy nagy serpenyőben vajat és olívaolajat hevítek. A gombát több adagban szépen körbepirítom, sózom-borsozom és félreteszem.

Amikor már majdnem az összes folyadékot felszívta a rizs, hozzáöntöm a gombát, a parmezánt, az újhagymát és egy nagy evőkanál felkockázott vajat. Az egészet alaposan elkeverem, ízesítem, majd rögtön tálalom. Akkor jó, ha ragacsos, sűrűn folyós, de még nem leves.

Jó étvágyat!

[fbcomments]

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.