Ma napközben a 40 fokot súrolta a hőmérő, nálam abban csúcsosodott ki a kánikula, hogy flip flop papucsban mentem dolgozni. Aztán délután lecsapott a jégvihar, de úgy, hogy egyrészt bőrig áztam, másrészt a real-time útra hulló fatörzsek között szlalomoztam a Mogyoródin.
A traumatikus élmények hatására mézet és mustárt kevertem az esti rizottóba. Jó hatással van az ítéletidő az alkotói folyamatokra.
Gombás, mézes-mustáros rizottó recept
Hozzávalók (6-8 személyre):
- 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 50 dkg kerek szemű rizottó rizs (pl. arborio)
- 1.2 l meleg zöldség- vagy csirkealaplé
- 5 dkg frissen reszelt kemény, érlelt sajt, pl. parmezán, padano
- 50 dkg csiperke gomba, megtisztítva, hosszában felezve vagy negyedelve
- 2 dl száraz fehérbor (olyan minőségű, amit szívesen meg is innánk)
- 1 csokor újhagyma, felkarikázva
- dijoni mustár
- méz
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát olívaolaj és némi vaj keverékén puhára párolom. Hozzáadom a rizst, kb. 2 percig pirítom, majd jöhet bele a bor is. Hagyom, hogy az alkohol elpárologjon, közben derekasan keverem, nehogy odakapjon.
Hozzámerek 1 evőkanál alaplevet, folyamatos keverés mellett hagyom, hogy a rizs magába szívja. Ezt megismétlem még háromszor, majd hozzáöntöm a maradék alaplevet egyben az egészhez, és sűrű kevergetés kíséretében készre, fogkeményre főzöm a rizst.
Az első merőkanál alaplétől számítva 15-20 perc alatt készül el. Félúton elkezdem bele adagolni a mustárt és a mézet, és kóstolgatom, hogy milyen. Nagyjából 2 evőkanál mustárt és 3 evőkanál mézet kevertem bele összesen.
>>> Rizottóból van nálunk még céklás, diós, sütőtökös, pesztós és padlizsános is. <<<
Miközben a rizottó halad a maga útján, egy nagy serpenyőben vajat és olívaolajat hevítek. A gombát több adagban szépen körbepirítom, sózom-borsozom és félreteszem.
Amikor már majdnem az összes folyadékot felszívta a rizs, hozzáöntöm a gombát, a parmezánt, az újhagymát és egy nagy evőkanál felkockázott vajat. Az egészet alaposan elkeverem, ízesítem, majd rögtön tálalom. Akkor jó, ha ragacsos, sűrűn folyós, de még nem leves.
Jó étvágyat!
[fbcomments]