• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Gasztroajándék: kókuszos-mandulás süti

By Gyömbér · On 2013.12.13.


Gasztroajándék: kókuszos-mandulás süti

Gasztroajándék: kókuszos-mandulás süti

Az egyik legjobb karácsonyi ajándék az ehető meglepetés, már mi is erősen törjük a fejünket, hogy idén milyen gasztroajándékok kerüljenek a fa alá.

Azért szeretjük, mert személyes és könnyen lehet vele örömet szerezni. A családtagokat, közeli barátokat mindenki jól ismeri, így biztosan ki tud nekik találni valami frappáns, személyre szabott gasztroajándékot. Ráadásul az elkészítése is mindig jó hangulatú.

Tavaly a „cookie in the jar” receptünk volt a házi készítésű gasztroajándék mezőnyünk egyértelmű favoritja. Most is van néhány ötlet a tarsolyunkban, elsőként ezt a kókuszos, kakaós keksszel megtöltött dobozt hoztuk el nektek.

Igyekeztünk egy egészségesebb irányba mozdulni a sütivel, a karácsonyi rokonlátogatós töltött káposzta – halászlé – bejgli őrületben nem árt, ha egy kicsit fellélegezhet a testünk.

Az alaprecepthez mindössze 5 hozzávalóra van szükség, az ízesítést pedig mindenki kedve szerint variálhatja.

Kókuszos – mandulás süti

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál szobahőmérsékletű vaj
  • 140 g barna nádcukor
  • 2 tojás
  • 40 g holland kakaópor
  • 70 g kókuszliszt

Ízesítésnek mi 50 g szeletelt mandulát adtunk a nyers sütimasszához. A következő adagba csokidarabkák kerülnek majd, az azt követőbe aszalt vörösáfonya.  Ti pedig rakjatok bele bármit, amihez kedvetek van: reszelt narancshéjjal is el tudom képzelni, fehércsokival, dióval, mogyoróval, bármilyen aszalt gyümölccsel vagy drazséval, esetleg ezek kombinációjával.. Használjátok bátran a fantáziátokat.

Elkészítés:

A vajat habosra verjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat és tovább verjük 2-3 percig. Ezután összevegyítjük a kakaóporral, majd elkezdjük adagolni a kókuszlisztet és simára keverjük. Ha megfelelő állagú a masszánk (nem túl vizes, ragacsos), hozzáadjuk a mandulát és félretesszük 10 percre pihenni.

Közben egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd pingponglabda méretű golyóbisokat formálunk a sütimixből, kicsit meglapogatjuk őket és elhelyezzük a tepsiben. Nem kell nagy helyet hagyni köztük, nem terül a tészta. Berakjuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe és 9-10 perc alatt készre sütjük. Az eredmény egy illatos, intenzív ízű sütemény, ami belsőre a brownie-ra, külsőre a puszedlire hajaz. A lényeg, hogy ne süssük túl, ne száradjon ki – akkor igazán finom, ha a külseje picit megrepedezik, belül pedig omlós marad.

Tipp:

Mivel kókuszlisztet használtunk, gluténérzékeny barátainkat, családtagjainkat is meglephetjük vele, nagy lesz az öröm. Arra azonban figyeljünk oda, hogy a liszt csomagolásán is legyen feltüntetve a garantált gluténmentesség. Hiába gluténmentes a kókuszliszt elméletben, előfordulhat, hogy mást is tárolnak és csomagolnak ugyanazon a helyen és belekerülhetnek a zacskóba maradványok egy másik termékből, azaz „nyomokban glutént tartalmazhat”

Csatlakozzatok hozzánk facebookon is, készüljünk együtt a Karácsonyra! 

Csupán 5 hozzávaló: csokis puszedli kókuszliszttel és mandulával

Csupán 5 hozzávaló: csokis puszedli kókuszliszttel és mandulával


Share Tweet

Gyömbér

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.