
Gasztroajándék: kókuszos-mandulás süti
Az egyik legjobb karácsonyi ajándék az ehető meglepetés, már mi is erősen törjük a fejünket, hogy idén milyen gasztroajándékok kerüljenek a fa alá.
Azért szeretjük, mert személyes és könnyen lehet vele örömet szerezni. A családtagokat, közeli barátokat mindenki jól ismeri, így biztosan ki tud nekik találni valami frappáns, személyre szabott gasztroajándékot. Ráadásul az elkészítése is mindig jó hangulatú.
Tavaly a „cookie in the jar” receptünk volt a házi készítésű gasztroajándék mezőnyünk egyértelmű favoritja. Most is van néhány ötlet a tarsolyunkban, elsőként ezt a kókuszos, kakaós keksszel megtöltött dobozt hoztuk el nektek.
Igyekeztünk egy egészségesebb irányba mozdulni a sütivel, a karácsonyi rokonlátogatós töltött káposzta – halászlé – bejgli őrületben nem árt, ha egy kicsit fellélegezhet a testünk.
Az alaprecepthez mindössze 5 hozzávalóra van szükség, az ízesítést pedig mindenki kedve szerint variálhatja.
Kókuszos – mandulás süti
Hozzávalók:
- 4 evőkanál szobahőmérsékletű vaj
- 140 g barna nádcukor
- 2 tojás
- 40 g holland kakaópor
- 70 g kókuszliszt
Ízesítésnek mi 50 g szeletelt mandulát adtunk a nyers sütimasszához. A következő adagba csokidarabkák kerülnek majd, az azt követőbe aszalt vörösáfonya. Ti pedig rakjatok bele bármit, amihez kedvetek van: reszelt narancshéjjal is el tudom képzelni, fehércsokival, dióval, mogyoróval, bármilyen aszalt gyümölccsel vagy drazséval, esetleg ezek kombinációjával.. Használjátok bátran a fantáziátokat.
Elkészítés:
A vajat habosra verjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat és tovább verjük 2-3 percig. Ezután összevegyítjük a kakaóporral, majd elkezdjük adagolni a kókuszlisztet és simára keverjük. Ha megfelelő állagú a masszánk (nem túl vizes, ragacsos), hozzáadjuk a mandulát és félretesszük 10 percre pihenni.
Közben egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd pingponglabda méretű golyóbisokat formálunk a sütimixből, kicsit meglapogatjuk őket és elhelyezzük a tepsiben. Nem kell nagy helyet hagyni köztük, nem terül a tészta. Berakjuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe és 9-10 perc alatt készre sütjük. Az eredmény egy illatos, intenzív ízű sütemény, ami belsőre a brownie-ra, külsőre a puszedlire hajaz. A lényeg, hogy ne süssük túl, ne száradjon ki – akkor igazán finom, ha a külseje picit megrepedezik, belül pedig omlós marad.
Tipp:
Mivel kókuszlisztet használtunk, gluténérzékeny barátainkat, családtagjainkat is meglephetjük vele, nagy lesz az öröm. Arra azonban figyeljünk oda, hogy a liszt csomagolásán is legyen feltüntetve a garantált gluténmentesség. Hiába gluténmentes a kókuszliszt elméletben, előfordulhat, hogy mást is tárolnak és csomagolnak ugyanazon a helyen és belekerülhetnek a zacskóba maradványok egy másik termékből, azaz „nyomokban glutént tartalmazhat”
Csatlakozzatok hozzánk facebookon is, készüljünk együtt a Karácsonyra!

Csupán 5 hozzávaló: csokis puszedli kókuszliszttel és mandulával