• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Firenzei spagetti

By Gyömbér · On 2012.05.21.


Firenzei spagetti karamellizált hagymával

A mindenki által ismert bolognai spagetti és a mindenki által félreismert carbonara spagetti mellett számos egyéb ragyogó mártásban forgathatjuk meg tésztahúrjainkat – a soron következő firenzei spagetti receptjére a minap bukkantam rá Stahl Judit egyik szakácskönyvében. Az útmutatásokat jó diák módjára követve elkészítettem, és az étel pikáns vasárnapi ebédként prímán teljesített.

Hozzávalók:

  • 40 dkg spagetti

  • 3 fej vöröshagyma

  • 5 dkg vaj

  • 2 ek barna cukor

  • 2 ek balzsamecet

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 2 kk őrölt gyömbér

  • 1 csipet sáfrány

  • 80 dkg hámozott paradicsomkonzerv

  • 3 dl tejszín

  • olívaolaj

  • só, bors

Elkészítés:

A hagymákat megfosztjuk külső leveleiktől és nagyjából ½ cm vékonyan karikákat kanyarítunk belőlük. A vajat kevés olívaolajjal összemelegítjük, rádobjuk a gyűrűkre szedett hagymát, megszórjuk sóval, majd lefedjük és időnként megkeverve puhára pároljuk. Ez a teljes procedúra nagyjából 20 percet vesz igénybe.

Nagy kupac hagyma

Míg hagymáink vígan párolódnak, addig egy nagy fazékban tekintélyes mennyiségű vizet forralunk.

A víz és a hagyma tehát jó úton halad a végkifejlet felé, lássunk hozzá a mártáshoz. A fokhagymát finomra zúzzuk és egy magas peremű serpenyőben olajon épphogy megfonnyasztjuk. Közben botmixerrel pürésítjük a hámozott paradicsomot, majd hozzáadjuk a tejszínnel, a sáfránnyal és a gyömbérrel együtt a piruló fokhagymához. Ízesítjük, és további 10-15 perc alatt mérsékelt lángon rotyogtatjuk.

Időközben a tésztát a lobogó vízbe hajítjuk, megfőzzük. A puhára párolódott hagymára szórjuk a barna cukrot, és nagy lángon 4-5 perc alatt karamellizáljuk, közben saját testi épségünket sem kímélve kavargatjuk, nehogy odaégjen. Végső mozzanatként öntsük rá a balzsamecetet és sisteregtessük még 1-2 percig.

A megfőtt tésztát leszűrjük, és kb. 1 dl főzővízzel együtt összemelegítjük a szósszal. Tálaláskor parmezánt reszelünk rá és ízlésesen meghintjük a hagymakarikákkal.

A recept úgy, ahogy van, telitalálat; a hagymától nyomokban édes, a gyömbértől kap némi karaktert, a parmezán pedig szépen összehozza az egész paradicsomos társaságot. Jó étvágyat hozzá!

Firenzei spagetti karamellizált hagymával


Share Tweet

Gyömbér

No Comments

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.