
Firenzei spagetti karamellizált hagymával
A mindenki által ismert bolognai spagetti és a mindenki által félreismert carbonara spagetti mellett számos egyéb ragyogó mártásban forgathatjuk meg tésztahúrjainkat – a soron következő firenzei spagetti receptjére a minap bukkantam rá Stahl Judit egyik szakácskönyvében. Az útmutatásokat jó diák módjára követve elkészítettem, és az étel pikáns vasárnapi ebédként prímán teljesített.
Hozzávalók:
-
40 dkg spagetti
-
3 fej vöröshagyma
-
5 dkg vaj
-
2 ek barna cukor
-
2 ek balzsamecet
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 kk őrölt gyömbér
-
1 csipet sáfrány
-
80 dkg hámozott paradicsomkonzerv
-
3 dl tejszín
-
olívaolaj
-
só, bors
Elkészítés:
A hagymákat megfosztjuk külső leveleiktől és nagyjából ½ cm vékonyan karikákat kanyarítunk belőlük. A vajat kevés olívaolajjal összemelegítjük, rádobjuk a gyűrűkre szedett hagymát, megszórjuk sóval, majd lefedjük és időnként megkeverve puhára pároljuk. Ez a teljes procedúra nagyjából 20 percet vesz igénybe.
Míg hagymáink vígan párolódnak, addig egy nagy fazékban tekintélyes mennyiségű vizet forralunk.
A víz és a hagyma tehát jó úton halad a végkifejlet felé, lássunk hozzá a mártáshoz. A fokhagymát finomra zúzzuk és egy magas peremű serpenyőben olajon épphogy megfonnyasztjuk. Közben botmixerrel pürésítjük a hámozott paradicsomot, majd hozzáadjuk a tejszínnel, a sáfránnyal és a gyömbérrel együtt a piruló fokhagymához. Ízesítjük, és további 10-15 perc alatt mérsékelt lángon rotyogtatjuk.
Időközben a tésztát a lobogó vízbe hajítjuk, megfőzzük. A puhára párolódott hagymára szórjuk a barna cukrot, és nagy lángon 4-5 perc alatt karamellizáljuk, közben saját testi épségünket sem kímélve kavargatjuk, nehogy odaégjen. Végső mozzanatként öntsük rá a balzsamecetet és sisteregtessük még 1-2 percig.
A megfőtt tésztát leszűrjük, és kb. 1 dl főzővízzel együtt összemelegítjük a szósszal. Tálaláskor parmezánt reszelünk rá és ízlésesen meghintjük a hagymakarikákkal.
A recept úgy, ahogy van, telitalálat; a hagymától nyomokban édes, a gyömbértől kap némi karaktert, a parmezán pedig szépen összehozza az egész paradicsomos társaságot. Jó étvágyat hozzá!

Firenzei spagetti karamellizált hagymával
No Comments