
Spárgakrémleves pirítóssal és posírozott tojással
A fehér spárga minden bizonnyal az egyik legnemesebb, legarisztokratikusabb megjelenésű zöldség. Előkelő eledel, úgy is becézik, az ”ehető elefántcsont”. Fehér színét annak köszönheti, hogy növekedése során a hegyét folyamatosan termőföld alá temetik, elzárva így a napfény elől, megvonva tőle a természet egyik legnagyobb csodáját, a fotoszintézist – ezért nincs a fehér spárgának olyan erőteljesen füves íze, mint zöld társának.
Kitűnő levest tudunk varázsolni belőle nagyon gyorsan, nagyon egyszerűen.
Fehér spárgakrémleves
Hozzávalók (4-6 főre):
- 800 gr fehér spárga, megtisztítva, nagyobb darabokra vágva – a fehér spárgát meg kell hámozni (például egyszerű zöldséghámozóval), illetve ha nem olyan friss, hogy reggel szedtük, akkor az alsó, nagyon fás részét le kell törni, érezni lehet, hol törik (azt a részt nem használjuk fel)
- 150 gr szárzeller, megtisztítva, nagyobb karikákra vágva
- 1 db fehér hagyma, felaprítva
- 50 gr vaj, felkockázva
- 1 liter meleg csirke vagy zöldség alaplé (gyors csirke alaplé recept itt)
- extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A hagymát kevés olívaolajon néhány perc alatt üvegesre pároljuk, rádobjuk a spárgát és a szárzellert és együtt pirítjuk 2-3 percig.
Tipp: a spárga lándzsa alakú fejét használhatjuk levesbetétként is. Ez esetben ezeket a felső, kb. 2 centis spárgasüvegeket itt még ne tegyük a levesbe, csak a turmixolás után, az újramelegítés során. A spárga feje a leglágyabb, így 2-3 perc is elég neki, hogy megpuhuljon.
Felöntjük az alaplével, felforraljuk, majd alacsony lángon, lefedve kb. 20 percig főzzük. Ezt követően robotgépben vagy erős kézi mixerrel leturmixoljuk (kicsit tovább tart, mint általában, a spárga sűrű, fás szerkezete miatt), közben adagolva hozzá a vajat. Visszaöntjük a lábosba (ha tisztább állagú levest szeretnénk, szűrjük át), ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Készen is vagyunk.
A spárga ízét nagyon jól kiegészíti egy szelet pirítós és egy posírozott – buggyantott – tojás, ahogy lassan belecsordogál a levesbe.
A posírozott tojás elkészítése: a friss tojást egy kis tálkába, vagy merőkanálba ütjük, és forró, de még nem lobogó, éppen a forráspont alatti hőmérsékletű vízbe csúsztatjuk. (Kis gyakorlással rá lehet érezni, hogy mikor, de jó, ha kéznél van egy konyhai hőmérő, 80 fokos vízre van szükségünk.) A vízbe előzőleg tegyünk egy kis ecetet, így a fehérje szép köpennyé alakul majd a sárgája körül. 4 perc főzés alatt lesz tökéletes állagú, ezt követően vegyük ki és tegyük rögtön jeges vízbe, sokkoljuk, ennek köszönhetően nem fő tovább.
Fogyasszuk úri elégedettséggel!
NYEREMÉNYJÁTÉK!
Facebook oldalunkon most nyerhetsz egy eredeti Crock-Pot lassúfőző edényt! Kattints ide, játssz és nyerj! Sorsolás: 2014.május 11. 20:00.
No Comments