• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Fehér spárgakrémleves

By Gyömbér · On 2013.05.29.


Spárgakrémleves pirítóssal és posírozott tojással

A fehér spárga minden bizonnyal az egyik legnemesebb, legarisztokratikusabb megjelenésű zöldség. Előkelő eledel, úgy is becézik, az ”ehető elefántcsont”. Fehér színét annak köszönheti, hogy növekedése során a hegyét folyamatosan termőföld alá temetik, elzárva így a napfény elől, megvonva tőle a természet egyik legnagyobb csodáját, a fotoszintézist – ezért nincs a fehér spárgának olyan erőteljesen füves íze, mint zöld társának.

Kitűnő levest tudunk varázsolni belőle nagyon gyorsan, nagyon egyszerűen.

Fehér spárgakrémleves

Hozzávalók (4-6 főre):

  • 800 gr fehér spárga, megtisztítva, nagyobb darabokra vágva – a fehér spárgát meg kell hámozni (például egyszerű zöldséghámozóval), illetve ha nem olyan friss, hogy reggel szedtük, akkor az alsó, nagyon fás részét le kell törni, érezni lehet, hol törik (azt a részt nem használjuk fel)
  • 150 gr szárzeller, megtisztítva, nagyobb karikákra vágva
  • 1 db fehér hagyma, felaprítva
  • 50 gr vaj, felkockázva
  • 1 liter meleg csirke vagy zöldség alaplé (gyors csirke alaplé recept itt)
  • extra szűz olívaolaj

Spárgakrémleves, lassan folydogáló, szép sárga tojással

Elkészítés:

A hagymát kevés olívaolajon néhány perc alatt üvegesre pároljuk, rádobjuk a spárgát és a szárzellert és együtt pirítjuk 2-3 percig.

Tipp: a spárga lándzsa alakú fejét használhatjuk levesbetétként is. Ez esetben ezeket a felső, kb. 2 centis spárgasüvegeket itt még ne tegyük a levesbe, csak a turmixolás után, az újramelegítés során. A spárga feje a leglágyabb, így 2-3 perc is elég neki, hogy megpuhuljon.

Felöntjük az alaplével, felforraljuk, majd alacsony lángon, lefedve kb. 20 percig főzzük. Ezt követően robotgépben vagy erős kézi mixerrel leturmixoljuk (kicsit tovább tart, mint általában, a spárga sűrű, fás szerkezete miatt), közben adagolva hozzá a vajat. Visszaöntjük a lábosba (ha tisztább állagú levest szeretnénk, szűrjük át), ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Készen is vagyunk.

A spárga ízét nagyon jól kiegészíti egy szelet pirítós és egy posírozott – buggyantott – tojás, ahogy lassan belecsordogál a levesbe.

A posírozott tojás elkészítése: a friss tojást egy kis tálkába, vagy merőkanálba ütjük, és forró, de még nem lobogó, éppen a forráspont alatti hőmérsékletű vízbe csúsztatjuk. (Kis gyakorlással rá lehet érezni, hogy mikor, de jó, ha kéznél van egy konyhai hőmérő, 80 fokos vízre van szükségünk.)  A vízbe előzőleg tegyünk egy kis ecetet, így a fehérje szép köpennyé alakul majd a sárgája körül. 4 perc főzés alatt lesz tökéletes állagú, ezt követően vegyük ki és tegyük rögtön jeges vízbe, sokkoljuk, ennek köszönhetően nem fő tovább.

Fogyasszuk úri elégedettséggel!

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Facebook oldalunkon most nyerhetsz egy eredeti Crock-Pot lassúfőző edényt! Kattints ide, játssz és nyerj! Sorsolás: 2014.május 11. 20:00. 

Fehér spárgaleves buggyantott tojással


Share Tweet

Gyömbér

No Comments

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.