• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 2

Fahéjas-szilvás crumble, azaz morzsás sütemény

By Gyömbér · On 2012.08.06.


Fahejas szilvas morzsas suti

Ami a szilva szó hallatán először eszembe ötlik, az a szilvásgombóc. Nem a zsemlemorzsában, porcukorban meghempergetett verzió, hanem a kottán tálalt. Az, amelyikkel Presser Gábor és Sztevanovity Dusán ajándékozott meg minket 26 esztendővel ezelőtt félig mese, félig musical formájában, és amelyik A padlás címmel a Vígszínház máig is legsikeresebb, legtöbbet játszott darabja.

Emberi fogyasztásra mindkettő alkalmas, hovatovább ajánlott.

Előbbi azért, mert minden harapás belőle visszarepít abba az időbe, amikor még a kredencen ülve figyeltük kíváncsian, hogyan kelnek életre a gombócok a nagymama erős keze alatt.

Utóbbi azért, mert emlékeztet egy fontos dologra; kellő adag szeretettel és humorral könnyedén legyőzhetjük a minket körülvevő, ármánykodó, rosszindulatú Témüllereket.

Gombóc most nem kerekedett ugyan, de készült helyette fahéjas-szilvás morzsás sütemény. Ez is finom, és ahogy a dalban hallható, ez is olyan, akárcsak az ember: „nem lehet látni, de ott van a lényeg benn.”

Hozzávalók:

  • 50-70 dkg szilva (a sütőtál méretétől függően, a lényeg, hogy legyen egyenletesen kitöltve)
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg barna cukor (ha kevésbé édes szilvával hoz minket össze a sors, növelhető a mennyiség)
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 ek fahéj

Elkészítés:

A tálat kivajazzuk, beleterítjük a kimagozott, félbevágott szilvákat, majd fahéjjal gyengéden meghintjük.

A cukrot összemorzsolgatjuk a vajjal és a liszttel, robotgépben kb. 5 másodpercig tart, de kézileg is gyorsan megvan. Ezzel a morzsával terítjük be egyenletesen a szilvát és a 200 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük – amíg a teteje szépen bearanybarnul.

Szilvas crumble vaniliafagyival

Nincs vele sok hűhó, nem kell hozzá három különböző piacról beszerezni az alapanyagokat, mégis egy kiváló, szezonális desszertet kapunk. Nagy adag vaníliafagylalttal kísérve tovább fokozhatjuk a gyümölcsélményt. Jó étvágyat hozzá!

Ha szereted a szilvát, A padlást, vagy mindkettőt, csatlakozz a Gyömbér Facebook közösségéhez!

Share Tweet

Gyömbér

2 hozzászólás

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.