
Fahejas szilvas morzsas suti
Ami a szilva szó hallatán először eszembe ötlik, az a szilvásgombóc. Nem a zsemlemorzsában, porcukorban meghempergetett verzió, hanem a kottán tálalt. Az, amelyikkel Presser Gábor és Sztevanovity Dusán ajándékozott meg minket 26 esztendővel ezelőtt félig mese, félig musical formájában, és amelyik A padlás címmel a Vígszínház máig is legsikeresebb, legtöbbet játszott darabja.
Emberi fogyasztásra mindkettő alkalmas, hovatovább ajánlott.
Előbbi azért, mert minden harapás belőle visszarepít abba az időbe, amikor még a kredencen ülve figyeltük kíváncsian, hogyan kelnek életre a gombócok a nagymama erős keze alatt.
Utóbbi azért, mert emlékeztet egy fontos dologra; kellő adag szeretettel és humorral könnyedén legyőzhetjük a minket körülvevő, ármánykodó, rosszindulatú Témüllereket.
Gombóc most nem kerekedett ugyan, de készült helyette fahéjas-szilvás morzsás sütemény. Ez is finom, és ahogy a dalban hallható, ez is olyan, akárcsak az ember: „nem lehet látni, de ott van a lényeg benn.”
Hozzávalók:
- 50-70 dkg szilva (a sütőtál méretétől függően, a lényeg, hogy legyen egyenletesen kitöltve)
- 20 dkg liszt
- 5 dkg barna cukor (ha kevésbé édes szilvával hoz minket össze a sors, növelhető a mennyiség)
- 10 dkg hideg vaj
- 1 ek fahéj
Elkészítés:
A tálat kivajazzuk, beleterítjük a kimagozott, félbevágott szilvákat, majd fahéjjal gyengéden meghintjük.
A cukrot összemorzsolgatjuk a vajjal és a liszttel, robotgépben kb. 5 másodpercig tart, de kézileg is gyorsan megvan. Ezzel a morzsával terítjük be egyenletesen a szilvát és a 200 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük – amíg a teteje szépen bearanybarnul.

Szilvas crumble vaniliafagyival
Nincs vele sok hűhó, nem kell hozzá három különböző piacról beszerezni az alapanyagokat, mégis egy kiváló, szezonális desszertet kapunk. Nagy adag vaníliafagylalttal kísérve tovább fokozhatjuk a gyümölcsélményt. Jó étvágyat hozzá!
Ha szereted a szilvát, A padlást, vagy mindkettőt, csatlakozz a Gyömbér Facebook közösségéhez!
2 hozzászólás