Minden ételnek, ahogy minden egyes nőnek, megvan a saját szépsége. És ahogy a nők is, úgy az ételek is más és más módon mutatják meg legszebb arcukat: van, ami csak árnyalatnyi, finom vonásokat igényel és természetes szépségénél fogva hódít, van, ami aprólékosan megtervezett, profi díszben hódítja meg a vörös szőnyeget.
Persze nem csak a külső a lényeg, de ne legyünk álszentek: mindannyian keressük a szépséget a mindennapokban. Szóval adjuk meg a módját, ne csak finom legyen az étel, hanem szexi is. #artofplating
Az Almárium bisztróban hasonlóan gondolkodnak erről a kérdésről – még az ebédmenü esetében is, amiért óriási pirospontot érdemelnek.
Az étteremnek különösen jó hangulatot – és rengeteg fényt – kölcsönző napfénytető alatti belső terén az érződik, hogy a tervezés kevésbé volt tudatos: az összeaszott paprikafüzér és mini akvárium ugyanúgy az enteriőr részét képezi, mint az öntapadós magyar (papír)zászló az ablakon és a hatalmas plüss zebra/macska/tehén. Ennek ellenére van egy sajátos, kellemes, nyugodt atmoszférája. Erre az érzésre még inkább ráerősít a csíkos mellényes, kifogástalan modorú pincér, aki büszkén viseli ezt a szakmát, aminek a méltósága mára csendes szomorúságban kikopott a modern köztudatból.

Almárium Bisztró | Budapest
Ebédmenüben három fogás ára 1,850 Ft, ez a minőségért cserébe korrekt összeg. Ha az ember tényleg éhes, akkor szüksége is lesz a három fogásra, a mennyiségben (ahogy a tálalásban is) a bisztrókonyha és a fine dining közti senkiföldjén operál az étterem.
Mi sütőtökös-zsályás rizottót rendeltünk, valamint rántott borjú karajt burgonyapürével és uborkasalátával. A rizottó hibátlan ízű és állagú, minden porcikáján érződik, hogy nagy gonddal készítették és tették a tányérra.

Zsályás sütőtök rizottó | Almárium
Ugyanez a helyzet a karajjal is. A rántott húst szépen, kifinomultan tálalni nehéz műfaj, de ezen a tányéron sikerült. A citrommal, az egy szem koktélparadicsommal, az aranyló olajjal és a balzsamecet-barázdákba elvetett sültpaprika halmokkal olyan harmonikus, szép egyensúlyt alkot, hogy sajnálom megbontani. Pedig ízre is pont olyan gyönyörű, mint kinézetre.

Rántott borjú karaj burgonyapürével és uborkasalátával | Almárium
A desszert szőlő madártej házi készítésű pillecukorral, aminek az édességén keresztül is kellemesen átjön a szőlő aromája.

Szőlő madártej | Almárium
A másik édesség a variációk körtére linzerrel névre hallgat, a képen látni, hogy miért. Játék az egész. Van rajta egy parfészerűség, körte-zselé, calvadosos-fahéjas sült körtedarabkák, plusz egy linzer keksz alap, hogy mindennek tényleg kijöjjön az íze. Ki is jön, hibátlanul.

Variációk körtére linzerrel | Almárium
Ilyen szemrevaló és kiváló ebédmenüt nem mindenhol találni. Ráadásul mindez kizárólag magyar, szezonális alapanyagokból. Gratulálunk a séfnek, Bacsa Gábornak, egészen biztosan visszatérünk még. Ha valaki kedvet kapott hozzá:
Almárium Gaszto-Art Bisztró
www.almariumbisztro.hu
1085 Budapest, Horánszky utca 5.
+ infó: az étterem kutyabarát, szóval a négylábúak is gyönyörködhetnek a szép tálalásokban.
Hozzánk pedig látogassatok el facebookon!