• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 1

ÉS Bisztró: formabontás a Kempinski Hotelben

By Gyömbér · On 2013.04.16.


Fa ÉS csempe. Fotó: ÉS Bisztró

Te beülnél sörözni a Kempinskibe? Nem? Megértem, én sem. Eddig.

Új hely nyitotta meg kapuit a Budapest szívében található patinás szállodában, ami mellett a fővárosi átlagpolgár ezidáig legfeljebb célirányosan elsietett, hogy aztán lehuppanjon az Erzsébet tér zöld gyepére.

A hely anyakönyvezett neve ÉS Magyar Vendéglő és Pecsenyesütöde, vagy egyszerűen ÉS Bisztró. Elkövetéséért elsősorban a gasztronómia berkekben jól ismert Zsidai Roy a felelős, aki nem tétlenkedett a Spíler bemutatása óta eltelt három hónapban. A Kempinski (élén Emile Bootsma szállodaigazgatóval) célja az volt, hogy a hotel földszintjének Deák Ferenc utcai, üres terét egy friss, izgalmas étterem töltse ki – így került a képbe az inspiráló, kreatív megoldásairól híres Zsidai Gasztronómiai Csoport. Szót tett követett, és röpke két hónap leforgása alatt létrejött az ÉS.

A négy főszereplő: Zsidai Roy ötletgazda, Roland Holzer vezető séf, Litauszki Zsolt kreatív séf és Emile Bootsma, a Kempinski igazgatója (balról jobbra). Fotó: Miklóska Zoltán | ÉS Bisztró

Ahogy a bisztró neve is sugallja, formabontó ötletről van szó. ÉS, nem vagy. Egy hely, ahol barátságban megfér egymás mellett öltöny ÉS rövidnadrág, kutya ÉS macska, helyiek ÉS külföldiek, sör ÉS bor, Pest ÉS Buda, csirke ÉS marha. Egyszerre laza ÉS elegáns. Zsidai Roy elmondja, azt szeretnék elérni, hogy az ÉS egy olyan pont legyen a belváros forgatagában, ahová be lehet ülni akár munkaebédre, akár baráti összejövetelre, akár „csak úgy”. Az ÉS szakít a szigorú értelemben vett luxuséttermek hagyományaival. Itt nem veszi rossz néven senki, ha csak egy kávéra térünk be laptopunk társaságában, hogy megírjuk a napi blogbejegyzést – vendéglátóink gondoskodtak az ingyenes wifiről. Azért sem kapunk lenéző pillantásokat, ha nem a megszokott három fogást rendeljük be, hanem kézműves söröket kortyolgatunk a haverokkal – közben csócsálhatjuk a rántott csirkeszárnytöveket, tejfelszószba mártogatva. Lehet tárgyalni ÉS beszélgetni ÉS udvarolni ÉS világmegváltani.

Az ÉS megnyitón a Maszkura és a Tücsökraj húzta a talpalávalót – a “vagy” elavult, eljött az ÉS kora. Fotó: Miklóska Zoltán | ÉS Bisztró

A francia brasserie-k hangulatát idéző belső kialakítás is ezt tükrözi: barna, bézs színvilág, vendégmarasztalóan kényelmes székek, egyszerre modern ÉS századeleji dekoráció. A csempével borított falrészletekre ötletes rajzok kerültek, a vitrinben szemrevaló sonkák lógnak beteljesedésükre várva. A fényviszonyok mesteriek: az asztalod csak a tiéd, a tér nem folyik egybe a szomszéddal, mégsincs sötét. Feszengésmentes.

Hátradőlve, besüppedve, hideg italt kortyolgatva pihenhet a dolgos magyar nép. Fotó: Gyömbér.hu

Kamrapolc design. Fotó: Gyömbér.hu

Kreatív arculat: bőrfotel ÉS kis piros faszék. Fotó: Gyömbér.hu

A menüt a budapesti Kempinski osztrák főszakácsa, Roland Holzer, és a Zsidai Csoport méltán elismert kreatív séfje, Litauszki Zsolt keltette életre. Az étlapon találunk meleg falatokat, naponta változó levest, főzeléket, halat és rétest, szárazon érlelt, Ausztriából érkezett csodás grillhúsokat. A ”Klasszikusok” rovat az Osztrák-Magyar Monarchia kedvenc ételeinek újragondolása: pirított borjúpofa, fogas folyami rákkal, borjúbécsi, de még a töltött káposzta is helyet kap.

Szaftos, rózsaszín húsok egyenesen a grillről. Fotó: Miklóska Zoltán | ÉS Bisztró

Minden porcikájában nívós berendezés. Fotó: Gyömbér.hu

A minőséget, azt hiszem, nem kell külön ecsetelni: itt nem patchwork stílusban összevarrt bécsiszeletet kap a kedves vendég, biztosra vehetjük, hogy amit a szánkba veszünk, az csakis kiváló alapanyagokból készült. A megnyitón felszolgált libamáj macaront például azóta is emlegetjük.

Az árak belvárosiak, de a miliőt, a színvonalat és a földrajzi koordinátákat figyelembe véve sem lett drágább, mint bármelyik, hasonló kaliberű étterem a központban. Mindenki megtalálhatja az étlapon, itallapon a saját ÉS-ét, egy korsó kézműves sört például 580 Ft-ért guríthatunk le.  Egy jövőbeni ebédmenü bevezetése a bisztró lokális törekvéseit is valóra válthatja, ha így lesz, tényleg elkerülhetetlen népszerűségre lesz ítélve a klassz helyekre éhes budapesti közönség körében.

A jó hír tehát a tavasz megérkezésén kívül az, hogy ismét kapott a főváros egy igényes, szerethető helyet. Az ÉS koncepciója pedig bizonyíték arra is, hogy mindig van új a nap alatt, a közönség igenis vágyik rá, hogy kizökkentsék a megszokott kerékvágásból.

ÉS Bisztró

Budapest, V. kerület, Deák Ferenc utca 12-14.

www.esbisztro.hu / +36 1 429 3990

További érdekességekért és aktualitásokért a budapesti gasztronómia világából kövess minket facebookon is! 

Share Tweet

Gyömbér

1 Comment

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.