• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Epres-csokoládés cheesecake a pohárban

By Gyömbér · On 2013.03.11.


Poharas cheesecake desszert eperrel, fehércsokoládéval díszítve

Legyen akármilyen formájú, típusú, ízű vagy nemzetiségű, egyvalamit leszögezhetünk: a cheesecake nem cheesecake a fundamentumául szolgáló összetört kekszréteg nélkül.

A tradicionális cheesecake (esetlen magyar fordításban sajttorta, talán krémsajttorta lenne a leghelyesebb) esetében ezt a réteget Graham liszttel készült keksz adja. A Graham liszt abban különbözik a teljes kiőrlésűtől, hogy a búzaszem alkatrészeit külön-külön őrlik meg, majd a végén keverik össze – ennek az eljárásnak köszönhetően valamivel nagyobb szemcseméretű liszt születik. Ez elméletileg azért jó, mert minél nagyobb szemcséjű a liszt, a szervezetben annál lassabban szívódik fel a szénhidráttartalma.

Sajnos Graham kekszet nem sok helyen lehet beszerezni Magyarországon, és ahol igen, ott is csak borsos áron. Régóta kísérletezgetek már különböző alternatívákkal, de most azt hiszem, rábukkantam a legmegfelelőbb alanyra. Az Auchan polcán találtam rá, 29% zabpelyhet és 29% teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz. A neve Hobbits; úgy voltam vele, hogy ha Frodóéknak elég jó volt, valószínűleg nekem is ízleni fog és igazam lett. Édes, de nem túl édes, összetörve is jó ropogós, tökéletes cheesecake alap.

Az ebből készült alapzatra halmoztam a következő, Lorraine Pascale receptje alapján készült, sütés nélküli poharas desszertet.

Réteges élvezetek Lorraine Pascale receptje alapján

Epres-csokis cheesecake pohárban

Hozzávalók:

  • 140 gr durvára tört Hobbits keksz
  • 100 gr olvasztott vaj
  • 1 ek barna cukor
  • 100 ml habtejszín
  • 25 gr porcukor
  • 200 gr zsíros krémsajt (pl. philadelphia vagy mascarpone)
  • 100 gr ét – vagy tejcsokoládé (ízlés szerint), felolvasztva
  • friss gyümölcs, ami szimpatikus (eper, málna, stb.)

Elkészítés:

A kekszmorzsalékot összekeverjük a vajjal és a cukorral (kevésbé édesszájúak nyugodtan kihagyhatják a cukrot), majd egyenletesen elosztjuk 4 darab, kb. 2 decis pohár alján.

A habtejszínt a porcukorral együtt keményre verjük, a krémsajtot egy külön tálban szintén kikeverjük, hogy krémesebb, homogénebb állagot vegyen fel. Először egy kisebb adag habtejszínnel vegyítjük, majd hozzáadjuk az egészet és óvatosan összeforgatjuk.

A krém felét szétosztjuk a poharakban, erre csorgatjuk rá az olvasztott csokoládé felét és kis időre hűtőbe tesszük, hogy a csoki megdermedjen. Következő lépésben rákanalazzuk a maradék krémet és ennek a tetejére szintén csokoládét öntünk, amit utána egy villával kétszer-háromszor megkeverünk, hogy márványos hatást keltsen.

Néhány órára hűtőbe rakjuk, tálalás előtt friss gyümölccsel és csokoládészelékkel díszítjük.

Ha nem bírunk ennyit várni, a tegyük fél órára a fagyasztóba a poharakat, ez felgyorsítja kissé a folyamatokat.

Könnyen elkészíthető, látványos és finom desszert – garantált vele a siker.

Jó étvágyat hozzá!

Tetszett? Csatlakozz a Gyömbérhez facebookon is! 

Epres-csokis cheesecake – sütés nélkül készíthető poharas finomság


Share Tweet

Gyömbér

No Comments

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.