
Színpompás vegetáriánus ízbomba Lorraine Pascale receptje alapján
A reggeli nem pusztán fontos étkezés. A legfontosabb.
Miért?
Egyszerű: azért, mert nappali lények vagyunk. Éjjel alszunk, a szervezetünk feltöltődik, felfrissül. Reggel a nappal együtt ébredünk, bekurblizzuk a testünket – ez kinek könnyebben, kinek (nekem) nehezebben megy – és elindulunk a dolgunk után. Felkelés után ezért tanácsos egy bőséges reggelivel indítani a napot, hogy legyen elegendő energiánk a nap hátralévő részére.
Tévedés, hogy a reggelit pótolhatja a nagy ebéd. Ha szervezetünk reggel nem jut tápanyaghoz, felborul a bioritmus, megrémül és tartalékoló üzemmódra vált (igen, tud ilyet, kifinomult szerkentyű az emberi test), vagyis az ebéddel bevitt szénhidrátokat elraktározza, hiszen nem tudja, mikor érkezik a következő szállítmány. Spejzol.
Ezt a folyamatot hívjuk úgy a köznyelvben, hogy hízás.
Az egészséges életmódhoz vezető első fontos lépések egyike tehát a reggeli. Reggel lehet még többé-kevésbé büntetlenül enni a kenyeret, péksüteményeket, cukros izéket, hiszen a nap első felében a testünk még teljes erővel zakatol, bont, éget, feldolgoz. Délután már valamelyest enyhül a hatásfok, estére pedig szinte teljesen leállnak a belső motorok, alapjáratra váltunk.
Ezért teszünk nagy szívességet magunknak azzal, ha vacsorára könnyebb ételeket fogyasztunk. Olyasmiket, amik nem emelik meg nagy mértékben a vércukorszintünket. Józan paraszti ésszel meg tudjuk állapítani, hogy egy vacsora jófej-e, vagy sem: van benne cukor? Ha igen, dugd a fejed mélyebbre a hűtőben. Van benne liszt? Hagyd meg reggelire. Krumplis? Tésztás? A kettő együtt? Kapufa.
De akkor mit együnk vacsorára? Általánosságban véve szinte bármilyen sült húst (legyen az csirke, sertés, vagy marha), halat és zöldséget, vajat, sajtokat, túrót, salátákból (a cukros dresszingeket nélkülözve) minden mennyiségben. Az alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsökből is degeszre tömhetjük magunkat (pl. mandarin, grépfrút, alma, eper, cseresznye), de például ananászból, szőlőből, kiviből, görögdinnyéből vagy banánból este már csak mértékkel csemegézzünk.
Végezetül pedig egy recept Lorraine Pascale legújabb szakácskönyvéből, ami garantáltan feltölti az elemeket reggel. Elkészítése nem nehéz, de azért lehet vele pepecselni, szóval a rohanós hétköznapok helyett inkább hétvégére időzítsük.

Így fest egy finom reggeli – ágyban fogyasztva az igazi!
Kukoricalepény avokádóval, salátával és chilis paradicsomlekvárral
A lepény hozzávalói:
- semleges ízű olaj, pl. napraforgó- vagy földimogyoróolaj
- 50 gr liszt
- ½ tk sütőpor
- 50 ml zsíros tej
- 1 tojás
- 425 gr csemegekukorica
A chilis paradicsomlekvár hozzávalói
- 250 gr koktélparadicsom
- 2 chilipaprika
- 1 kisebb csokor friss bazsalikom
- 4 ek cukor (az eredeti recept 6-ot ír, de 4-től is kellően édes lesz)
Tálaláshoz:
- ízlés szerinti saláta (pl. rukkola)
- extra szűz olívaolaj
- balzsamecet
- avokádó
- tejföl
Elkészítés:
A koktélparadicsomokat, a chilipaprikákat és a bazsalikomot robotgépben krémesre aprítjuk. Egy vastag aljú lábosba öntjük a cukorral együtt, majd közepes hőmérsékleten felforraljuk. Amint fortyogni kezd, visszaveszünk a hőből és kis lángon bugyborékoltatjuk további 8-10 percig, vagy amíg kellően besűrűsödik. Közben kavarassuk is néha-néha, oda ne kapjon.
A kukoricalángoshoz összekeverjük a lisztet, a sütőport, a tejet és a tojást, csipet sót és borsot adunk hozzá, majd fakanalat ragadunk és erőteljes mozdulatokkal kikeverjük, hogy ne maradjanak benne csomók. A leöblített csemegekukoricát alaposan lecsöpögtetjük és beleforgatjuk.
Egy serpenyőben 3-4 evőkanálnyi olajat hevítünk, amikor elég forró, kör alakú ”lángost” formázunk a tésztából. Mivel nagyon folyékony, ezt legkönnyebben egy pogácsaszaggatóval tudjuk megtenni: helyezzük egyszerűen a serpenyőben sercegő olajba és kanalazzuk bele a tésztát, kb. 1-1,5 cm vastagon. Néhány másodperc múlva levehetjük a formát, már szépen megtartja a kört. Ne zsúfoljuk túl a serpenyőt, ha kell, süssük ki több adagban.
A lángosokat 3-4 percet sütjük oldalanként, aranybarnára, ropogósra.
Tálalásnál halmozzunk tetszés szerinti zöldsalátát a tányér közepére, locsoljuk meg jó minőségű olívaolajjal és balzsamecettel, erre fektessük a kész lángosokat, kevés tejföllel feldobva a sok zöldet és sárgát.
Szeleteljünk mellé egy szép, érett avokádót és kanalazzunk a tányérre egy adagot a pikáns chilis paradicsomlekvárból is (amiből a maradékot tiszta üvegbe zárva egy hónapig is tárolhatjuk a hűtőben, nagyon finom sültekkel is, sajttal meg pláne).
Teljes a színpompa a tányéron, ráadásul finom is. „A változatosság gyönyörködtet” jegyében kiváló vasárnapi reggeli.
Csatlakozzatok hozzánk facebookon és legközelebb is ágyba visszük a reggelit!

Bőséges, energiadús, finom reggeli: kukoricalepényke chilis paradicsomlekvár és avokádó kíséretében
3 hozzászólás