Ízlelés. Az az érzékszervi tevékenység, melynek során a nyelvben található ízlelőbimbók különböző stimulánsokkal lépnek kapcsolatba, kémiai reakciót előidézve ezzel.
Leírva nem hangzik túl izgalmasan, de mi, ínyencek, tudjuk, milyen eleven élmény ez a gyakorlatban.
Képzeljük csak el: a szánkba vett falat minden apró összetevője – a só, a bors, az olaj, a hagyma, a fokhagyma, a gomba, a szalonna, a füst, a tojás, a liszt és így tovább – egyenként bemutatkozik annak a százezer receptornak, akik a szánk irányítószámával rendelkeznek.
Ebből a futó kalandból születnek meg az ízek, amikből klasszikusan öt alapvető csoportot különböztetünk meg: sós, édes, savanyú, keserű, umami (domináns, mégis kellemes, húsos íz, ami megtalálható például az érett paradicsomban, a szójaszószban, különböző sajtokban).
A modern, főleg kínai és indiai területek konyháiban elterjedt értelmezések szerint a csípős, erős hatás is egy megkülönböztetett, hatodik íz; pikánsnak nevezték el. A hetedik, 1950 környékén elismert íz a fémes, ami semmilyen egyéb íz kombinációjából nem reprodukálható. Fémes ízű ugyebár a vér.
Az ízlelés azonban jóval komplexebb, mint egy-egy alapíz által keltett benyomás. Fontos szerepet játszik benne a tapintás, az ételhez párosult hangok, illatok (ezért nyújt náthásan, eldugult orral a citromvajas kapribogyószósszal tálalt doveri nyelvhal körülbelül ugyanakkora élvezetet, mint a vajas kenyér parizerrel). Az aromák és zamatok nagy kutatója, Heston Blumenthal szerint az emlékek is jelentős szereppel bírnak egy-egy étel ízlelése során.
A következő receptben minden íz a helyén van, tökéletes összhangban egymással. Igazi receptorkényeztetés.
Édes-savanyú csirke pirított tojásos rizzsel
A csirke hozzávalói:
- 4 db filézett csirkemell
- 14 dkg kukoricakeményítő
- 2 db nagy tojás, felverve
- 4 ek repceolaj
Az édes-savanyú mártás hozzávalói:
- 15 dkg cukor
- 4 ek ketchup
- 90 ml almaecet
- 1 ek szójaszósz
- 1 tk fokhagymás só
A zöldséges sült rizs hozzávalói:
- 30 dkg főtt jázmin rizs (az a legjobb, ha egy nappal előtte főzzük meg)
- 10-10 dkg fagyasztott zöldborsó és apró kockára vágott sárgarépa (felengedve)
- 1 nagy maroknyi felkarikázott újhagyma
- 1 nagy hagyma, felaprítva
- 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 db felvert tojás
- 4 ek szójaszósz
- 3 ek szezámolaj
Elkészítés:
Miközben az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, a csirkemellet felkockázzuk, sóval és borssal ízesítjük, beburkoljuk a keményítővel. A legalaposabb munkát akkor végezzük, ha egy nagy papírzacskóban rázzuk ki a lelket a húsból a keményítővel együtt.
Az íly módon fehérbe öltöztetett csirkekockákat Keresztelő Szent János módjára, egyesével megmerítjük a felvert tojásban, majd a kockák oldalainak a forró serpenyőben aranybarna kérget kapatunk, de nem sütjük át őket teljesen. Ne zsúfoljuk bele az egész húst egyszerre a serpenyőbe – ha nem férnek el kényelmesen, ismételjük meg a mutatványt több lépcsőben. Az így előkészített húsokat helyezzük egy nagy tepsibe.
Az édes-savanyú szósz hozzávalóit lelkiismeretesen összekeverjük, majd beborítjuk vele a tepsi tartalmát. Máris mehet a csirke a 160 fokra előmelegített sütőbe, ahol 50-60 percet fog időzni majd – érdemes negyedóránként belekavarni a tepsibe, hogy egyenletes süljön rá a szósz a húsra.
A csirke sütése közben bőven van időnk elkészíteni a köretet. A szezámolajat felforrósítjuk egy wokban és néhány perc alatt megpirítjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a borsót és a répát és addig sütjük, míg meg nem puhulnak. Ekkor a wok egyik felére halmozunk mindent, a másik, üresen maradt felületre pedig ráöntjük a tojást.
Amikor a tojás a folyamatos kavargatás mellett rántottává válik, az egészet sózzuk-borsozzuk, ráborítjuk a rizst, a szójaszószt és az újhagymát, végül az egészet alaposan összemelegítjük, átrázzuk.
A kínai étkezdékben megszokott émelyítően édes, meggyötört étolajban kisütött édes-savanyú csirke helyett nyugodt szívvel ajánlom ezt a kívül ropogós, belül porhanyósan omlós, sütőben készített verziót.
Ha elnyerte a tetszésedet ez a recept, csatlakozz a Gyömbér közösségéhez további ínyencségekért!
2 hozzászólás