• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 2

Édes-savanyú csirke zöldséges sült rizzsel: ízlelőbimbó-wellness a javából

By Gyömbér · On 2012.08.30.


Édes-savanyú csirke pirított tojásos rizs körettel

Ízlelés. Az az érzékszervi tevékenység, melynek során a nyelvben található ízlelőbimbók különböző stimulánsokkal lépnek kapcsolatba, kémiai reakciót előidézve ezzel.

Leírva nem hangzik túl izgalmasan, de mi, ínyencek, tudjuk, milyen eleven élmény ez a gyakorlatban.

Képzeljük csak el: a szánkba vett falat minden apró összetevője – a só, a bors, az olaj, a hagyma, a fokhagyma, a gomba, a szalonna, a füst, a tojás, a liszt és így tovább  – egyenként bemutatkozik annak a százezer receptornak, akik a szánk irányítószámával rendelkeznek.

Ebből a futó kalandból születnek meg az ízek, amikből klasszikusan öt alapvető csoportot különböztetünk meg: sós, édes, savanyú, keserű, umami (domináns, mégis kellemes, húsos íz, ami megtalálható például az érett paradicsomban, a szójaszószban, különböző sajtokban).

A modern, főleg kínai és indiai területek konyháiban elterjedt értelmezések szerint a csípős, erős hatás is egy megkülönböztetett, hatodik íz; pikánsnak nevezték el. A hetedik, 1950 környékén elismert íz a fémes, ami semmilyen egyéb íz kombinációjából nem reprodukálható. Fémes ízű ugyebár a vér.

Az ízlelés azonban jóval komplexebb, mint egy-egy alapíz által keltett benyomás. Fontos szerepet játszik benne a tapintás, az ételhez párosult hangok, illatok (ezért nyújt náthásan, eldugult orral a citromvajas kapribogyószósszal tálalt doveri nyelvhal körülbelül ugyanakkora élvezetet, mint a vajas kenyér parizerrel). Az aromák és zamatok nagy kutatója, Heston Blumenthal szerint az emlékek is jelentős szereppel bírnak egy-egy étel ízlelése során.

A következő receptben minden íz a helyén van, tökéletes összhangban egymással. Igazi receptorkényeztetés.

Édes-savanyú csirke pirított tojásos rizzsel

A csirke hozzávalói:

  • 4 db filézett csirkemell
  • 14 dkg kukoricakeményítő
  • 2 db nagy tojás, felverve
  • 4 ek repceolaj

Az édes-savanyú mártás hozzávalói:

  • 15 dkg cukor
  • 4 ek ketchup
  • 90 ml almaecet
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 tk fokhagymás só

A zöldséges sült rizs hozzávalói:

  • 30 dkg főtt jázmin rizs (az a legjobb, ha egy nappal előtte főzzük meg)
  • 10-10 dkg fagyasztott zöldborsó és apró kockára vágott sárgarépa (felengedve)
  • 1 nagy maroknyi felkarikázott újhagyma
  • 1 nagy hagyma, felaprítva
  • 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 2 db felvert tojás
  • 4 ek szójaszósz
  • 3 ek szezámolaj

Elkészítés:

Miközben az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, a csirkemellet felkockázzuk, sóval és borssal ízesítjük, beburkoljuk a keményítővel. A legalaposabb munkát akkor végezzük, ha egy nagy papírzacskóban rázzuk ki a lelket a húsból a keményítővel együtt.

Az íly módon fehérbe öltöztetett csirkekockákat Keresztelő Szent János módjára, egyesével megmerítjük a felvert tojásban, majd a kockák oldalainak a forró serpenyőben aranybarna kérget kapatunk, de nem sütjük át őket teljesen. Ne zsúfoljuk bele az egész húst egyszerre a serpenyőbe – ha nem férnek el kényelmesen, ismételjük meg a mutatványt több lépcsőben. Az így előkészített húsokat helyezzük egy nagy tepsibe.

Az édes-savanyú szósz hozzávalóit lelkiismeretesen összekeverjük, majd beborítjuk vele a tepsi tartalmát. Máris mehet a csirke a 160 fokra előmelegített sütőbe, ahol 50-60 percet fog időzni majd – érdemes negyedóránként belekavarni a tepsibe, hogy egyenletes süljön rá a szósz a húsra.

A csirke sütése közben bőven van időnk elkészíteni a köretet. A szezámolajat felforrósítjuk egy wokban és néhány perc alatt megpirítjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a borsót és a répát és addig sütjük, míg meg nem puhulnak. Ekkor a wok egyik felére halmozunk mindent, a másik, üresen maradt felületre pedig ráöntjük a tojást.

Amikor a tojás a folyamatos kavargatás mellett rántottává válik, az egészet sózzuk-borsozzuk, ráborítjuk a rizst, a szójaszószt és az újhagymát, végül az egészet alaposan összemelegítjük, átrázzuk.

A kínai étkezdékben megszokott émelyítően édes, meggyötört étolajban kisütött édes-savanyú csirke helyett nyugodt szívvel ajánlom ezt a kívül ropogós, belül porhanyósan omlós, sütőben készített verziót.

Ha elnyerte a tetszésedet ez a recept, csatlakozz a Gyömbér közösségéhez további ínyencségekért!

Édes-savanyú csirke és zöldséges sült rizs


Share Tweet

Gyömbér

2 hozzászólás

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.