• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Csokis cookie tengeri sópehellyel meghintve

By Gyömbér · On 2013.10.31.


csokis cookie recept

csokis cookie

Régi álmom teljesült néhány éve: egy nyugodt nyári éjszaka közepén autóba szálltunk és naponta beiktatott pihenőkkel meghódítottuk Dél-Európát. Vagy legalábbis egy tekintélyes részét.

Keresztülgurultunk Szlovénián és Itália feje búbján, aztán a Földközi-tenger mentén, a döbbenetes szépségű Côte d’Azur-ön át keresztül egészen le Katalóniába. Hazafelé pedig hirtelen felindulásból elkövetett U-kanyarral a földkerekség egyik leghangulatosabb városába, Rómába is beugrottunk.

Ha van valami, amit kifejezetten szeretek a felgyorsult, mobil világban, akkor az ez: péntek délután még az Országbíró utcai Sparban puffogok a hőségtől kábult sorban, mert megint egy kassza van csak nyitva, másnap pedig már Verona mesebeli házacskái vetnek rám árnyékot, mielőtt továbbindulok, hogy a provence-i szél borzolja kócosra a hajam. A következő állomáson meleg bagett kerül vacsorára néhány helyi sajttal és egy palack sűrűn, mélyen, sötéten vöröslő borral.

Aztán Franciaroszág élénk emlékét egy csapásra feledteti, ahogy a Camp Nouban hullámzunk 90,000, teli torokból daloló katalánnal együtt.

Ilyen autós kalandozásokra mindig készítünk valami praktikus úti csemegét, amit egy-két harapással könnyen el lehet tüntetni, és szinten tartja az energiáinkat a legközelebbi megállóig. Most ugyan rövidebb útra, Prágába készülünk a hosszú hétvégére, de azért az útravaló most sem marad el.

Ez a kőkeményen csokoládés cookie nem csak azért ideális, mert nagyon finom. Azért is, mert annyi cukor van benne, hogy egy elefánt energiaszintjét is vígan karban tartaná egy több száz kilométeres úton.

Csokoládés cookie tengeri sópehellyel meghintve (az alapötlet innen származik)

Hozzávalók:

  • 225 g vaj
  • 200 g barna nádcukor
  • 200 g magas kakaótartalmú étcsokoládé + 100 g tejcsokoládé, kis darabkákra összetörve
  • 3 tojás
  • 1 rúd vanília, kikaparva
  • 192 g liszt
  • 137 g kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • tengeri sópehely (pl. Maldon)

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 175 fokra.

A vajat egy nagy tálban kikeverjük a cukorral, egyesével belevegyítjük a tojásokat, végül a vaníliát is.

A száraz hozzávalókat is összekeverjük egy másik tálban, majd lassan, folyamatosan kevergetve hozzáadagoljuk a tojásos-cukros masszához.

Amikor kész, kézzel belekeverjük az összetört csokoládét is. Nedves tenyérrel kb. pingponglabda méretű golyókat formázunk, amiket aztán sütőpapírral kibélelt tepsiben rendezünk el. A tetejüket enyhén meglapogatjuk, kb. 8-9 percig sütjük.

A sütőből kivéve rögtön egy pici sópelyhet morzsolunk mindegyik cookie tetejére. Nem kell sok, épp csak annyi, amennyi kihangsúlyozza a a sütiből az édes, csokoládés ízt. #sósédes

A cookie akkor az igazi, ha belül puhán omlós, kívül pedig egy leheletvékonyan roppanós kérget kap.

Evés közben nézegessétek meg néhány képünket, amiket az európai körúton készítettünk!

Verona

Verona

Tossa de Mar

Tossa de Mar

Montserrat

Montserrat

Róma

Róma

Camp Nou

Camp Nou, Barcelona

Katalónia

Katalónia

Costa Brava

Costa Brava

Tossa de Mar - Villa Vela

Tossa de Mar – Villa Vela


Share Tweet

Gyömbér

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.