
csokis cookie
Régi álmom teljesült néhány éve: egy nyugodt nyári éjszaka közepén autóba szálltunk és naponta beiktatott pihenőkkel meghódítottuk Dél-Európát. Vagy legalábbis egy tekintélyes részét.
Keresztülgurultunk Szlovénián és Itália feje búbján, aztán a Földközi-tenger mentén, a döbbenetes szépségű Côte d’Azur-ön át keresztül egészen le Katalóniába. Hazafelé pedig hirtelen felindulásból elkövetett U-kanyarral a földkerekség egyik leghangulatosabb városába, Rómába is beugrottunk.
Ha van valami, amit kifejezetten szeretek a felgyorsult, mobil világban, akkor az ez: péntek délután még az Országbíró utcai Sparban puffogok a hőségtől kábult sorban, mert megint egy kassza van csak nyitva, másnap pedig már Verona mesebeli házacskái vetnek rám árnyékot, mielőtt továbbindulok, hogy a provence-i szél borzolja kócosra a hajam. A következő állomáson meleg bagett kerül vacsorára néhány helyi sajttal és egy palack sűrűn, mélyen, sötéten vöröslő borral.
Aztán Franciaroszág élénk emlékét egy csapásra feledteti, ahogy a Camp Nouban hullámzunk 90,000, teli torokból daloló katalánnal együtt.
Ilyen autós kalandozásokra mindig készítünk valami praktikus úti csemegét, amit egy-két harapással könnyen el lehet tüntetni, és szinten tartja az energiáinkat a legközelebbi megállóig. Most ugyan rövidebb útra, Prágába készülünk a hosszú hétvégére, de azért az útravaló most sem marad el.
Ez a kőkeményen csokoládés cookie nem csak azért ideális, mert nagyon finom. Azért is, mert annyi cukor van benne, hogy egy elefánt energiaszintjét is vígan karban tartaná egy több száz kilométeres úton.
Csokoládés cookie tengeri sópehellyel meghintve (az alapötlet innen származik)
Hozzávalók:
- 225 g vaj
- 200 g barna nádcukor
- 200 g magas kakaótartalmú étcsokoládé + 100 g tejcsokoládé, kis darabkákra összetörve
- 3 tojás
- 1 rúd vanília, kikaparva
- 192 g liszt
- 137 g kakaópor
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- tengeri sópehely (pl. Maldon)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
A vajat egy nagy tálban kikeverjük a cukorral, egyesével belevegyítjük a tojásokat, végül a vaníliát is.
A száraz hozzávalókat is összekeverjük egy másik tálban, majd lassan, folyamatosan kevergetve hozzáadagoljuk a tojásos-cukros masszához.
Amikor kész, kézzel belekeverjük az összetört csokoládét is. Nedves tenyérrel kb. pingponglabda méretű golyókat formázunk, amiket aztán sütőpapírral kibélelt tepsiben rendezünk el. A tetejüket enyhén meglapogatjuk, kb. 8-9 percig sütjük.
A sütőből kivéve rögtön egy pici sópelyhet morzsolunk mindegyik cookie tetejére. Nem kell sok, épp csak annyi, amennyi kihangsúlyozza a a sütiből az édes, csokoládés ízt. #sósédes
A cookie akkor az igazi, ha belül puhán omlós, kívül pedig egy leheletvékonyan roppanós kérget kap.
Evés közben nézegessétek meg néhány képünket, amiket az európai körúton készítettünk!

Verona

Tossa de Mar

Montserrat

Róma

Camp Nou, Barcelona

Katalónia

Costa Brava

Tossa de Mar – Villa Vela