• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Csirkés curry

By Gyömbér · On 2012.03.18.


Csirkés curry

Ahogy legtöbb, közhely címkével ellátott kifejezésünk, úgy az is igaz, hogy gyakorlás teszi a mestert. Egy kellő mértékben eltökélt ember akár totyogós korától kezdve képezheti magát egy életen át azon a területen, amiben hite szerint tehetséges.

Nincs ez másképp az országok esetében sem. Egy-egy nemzet több száz, vagy akár több ezer éves gyakorlatra tehet szert abban, amihez ért – legyen az akár építészet, muzsika, hadviselés vagy sport. Parányi, de azért önérzetesen toporzékoló hazánkban hungarikumoknak nevezzük az ilyesmit.

Egy olyan ország pedig, ami az emberiség egyhatodának ad otthont, garantáltan tartogat számunkra máshol nem fellelhető tudást. Az ország neve India, a sakk, a fogorvoslás, a decimális számrendszer szülőhazája. Mi azonban most nem ezekkel a felfedezésekkel foglalkozunk, hanem az indiai konyhaművészet izgalmas tudományával.

Egy biztos: mint a világ egyik legidősebb civilizációja, volt idejük kísérletezni a fűszerekkel. A kísérletezések eredményéből azóta az egész világ profitál, különösen a britek, akiket közel 90 évig tartó gyarmaturaskodásuk alatt visszavonhatatlanul megigéztek az india ízek. (Ebből a szempontból mindkét fél jól járt; az angolok megtanultak főzni, az indiaiak pedig vasútat építeni és krikettezni.)

Bár mindenki ugyanazokat a jellegzetes fűszereket használja, az Indiában ebben a pillanatban is rotyogó több millió étel között nincs két egyforma; ez annak köszönhető, hogy minden államban, minden kerületben és minden családban más-más arányban vegyítik ezeket a lenyűgöző hozzávalókat. Rizs keveredik sáfránnyal, lencse kurkumával, a lábosokban chili, gyömbér, koriander és számtalan egyéb alapanyag komponálódik ezerféle módon.

A fűszerbirodalom hódolójaként én is elkészítettem első autentikusnak mondható csirkés curry-met egy indiai hölgy útmutatásai alapján. A recept rögtön megtetszett, mert nincs túlkombinálva, gyorsan elkészíthető és ügyesen egyensúlyozza a különböző fűszereket.

Csirke curry

Hozzávalók:

  • 1 pár filézett csirkemell

  • 1 nagyobb fej vöröshagyma

  • 3 gerezd fokhagyma

  • ½ hüvelykujj nagyságú gyömbér

  • 1 csapott tk őrölt chili – óvatosan a chlivel, ha nem bírjuk az erőset, felezzük meg ezt a mennyiséget

  • ½ tk kurkuma

  • 2 közepes méretű hámozott paradicsom (öntsük nyakon forrásban lévő vízzel paradicsomainkat, hogy könnyen hámozható állapotba kerüljenek)

  • ½ tk garam masala

  • 2 ek olaj

  • só, bors ízlés szerint

Hámozzuk meg a hagymát, fokhagymát és a gyömbért. Aprítsuk fel őket, nyugodtan használhatunk erre a célra konyhai robotgépet.

Forrósítsuk fel a hangulatot és az olajat egy tapadásmentes edényben (megfelelő nagyságú serpenyőben is készülhet), majd adjuk hozzá az imént felaprózott hagymákat és gyömbért. Pirítsuk őket addig, míg halványan színt nem kezdenek váltani. Ha lábosunk tartalmának a művelet közben tapadni támad kedve, kis forró viz hozzáadásával orvosoljuk a problémát.

Következő lépésként adjuk hozzá a kurkumát és a chilit, és pirítsuk tovább az egészet még öt percig, folyamatos kavargatás mellett. (A főzésnek ezen szakaszában döbbenünk majd rá, hogy a valószínűleg a szellőztetés is ősi indiai találmány.)

Az apróra vágott paradicsom is csatlakozhat most már a többiekhez, még öt percig süssük magas hőfokon az egészet együtt, majd lassítsuk le a tűzhely lángját. Innentől tulajdonképpen már a masalát főzzük (ez a gyűjtőneve a tipikus india fűszerkeverékeknek). Kevés forró vízzel higíthatjuk, ha ragadni kezd.

Ez a keverék hamarosan elkezdi ”kiadni magából az olajat”, kis lyukacskák formájában és a széleken. Ekkor tudjuk, hogy készen van a masalánk.

Újra magas hőfokra tekerjük a lángot, a lábosba hajítjuk a felkockázott húst, majd jó alaposan összekeverjük a masalával és öt percig szárazon pirítjuk. Utána épphogy ellepésig felöntjük forró vízzel, majd lassú tűzön készre főzzük.

A legvégén belekeverjük a garam masalát, korianderrel díszítve tálaljuk. Köretként jázmin vagy basmati rizs javallott.

Az eredmény: egy tányér India az asztalon, néhány mol India a lakás légkörében, elégedett ízlelőbimbók és zsibbadó ajkak.

Csirkés curry basmati rizzsel

Tipp:

  • Használjunk napraforgó vagy földimogyoró olajat; az olívaolaj ízével párosítva kevésbé érvényesül a masala.

  • A masala készítése közben ne kalandozzunk el, mert, akárcsak egy jó rizottó, folyamatos figyelmet, kevergetést igényel.

  • Ha túl erősre sikerült az étel, tejföl, esetleg joghurt hozzáadásával enyhíthetjük szenvedéseinket. 

Share Tweet

Gyömbér

No Comments

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.