• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 13

Csirke alaplé gyorsan, egyszerűen

By Gyömbér · On 2012.04.15.


Villámgyors csirke alaplé Gordon Ramsay útmutatása alapján

Zsenge zöldborsó koromban nem vacakoltam holmi csirke alaplé elkészítésével, inkább dacosan továbblapoztam a szakácskönyvben, ha ebbe a kifejezésbe botlott a tekintetem. Rosszabb esetben húsleveskockából kotyvasztottam harmatgyenge utánzatot. (Ma már bizonyosan lesütném emiatt a szemem szégyenemben, de zsenge zöldborsók általában – éppen zsengeségükből adódóan – ezen képesség híján vannak.)

Érzékszerveim és elmém pallérozása során aztán rájöttem, hogy egyes ételek alaplé nélkül olyanok, mint a mozi pattogatott kukorica, a strand lángos, vagy a tökfőzelék kapor nélkül – befejezetlenek, végeredménytelenek.

A csirke alaplé tulajdonképpen egy végső tisztelgés a táplálékláncban meglehetősen gyenge helyen álló baromfi előtt, hiszen ezzel az eljárással az állat olyan alkatrészeit is felhasználjuk, amik a csirkeételek többségében nem jutnak szerephez.

A házilag készített alaplé ráadásul fényévekkel és forráspontokkal finomabb, mint boltban kapható változata, ilyet mondjuk Magyarországon még nem is láttam (műanyag dobozos chardonnay-t viszont pont ma – nem estem kísértésbe). 

Felhasználható mártásokhoz, sültek, pörköltek készítéséhez, töltelékekhez. A levesek zömében bámulatra méltón helyettesíti a vizet, rizottóval próbálkozni csalfa, vak remény nélküle. A tévhitet pedig, hogy az elkészítése 4-5 óráig tart, ezennel Gordon Ramsay receptjével oszlatom el.

Hozzávalók:

  • 2 db csirke farhát

  • 1 nagy fej vöröshagyma

  • 1 nagy fej fokhagyma

  • 1 nagy sárgarépa

  • ½ zeller

  • 2 szál póréhagyma

  • 1 ág kakukkfű (nem volt, ezért 2 ek őrölt kakukkfűvel helyettesítettem)

  • 4 db babérlevél

  • 1 csokor petrezselyem

  • 1 csapott ek egész bors

  • 1 csapott ek tengeri só

Elkészítés:

Előkapunk a szekrényből egy termetes lábost.

A farhátakat megmossuk, a bőrtől megfosztjuk (egyébként nagyon zsíros lesz az alaplevünk), belefektetjük az edénybe.

A hagymát megpucoljuk, feldaraboljuk – nem kell apróra vágni, inkább felkockázni, ez igaz a többi zöldségre is. Követi a csirkét a lábosban. A fokhagymát még csak meg sem pucoljuk, egyszerűen hosszában félbevágjuk és mehet ez is bele, ahogy a felkarikázott répa, zeller és póréhagyma is.

A borsszemeket egy edény aljával, vagy egy kés pengéjével épphogy megroppantjuk, majd hozzáadjuk a lábos tartalmához. Beledobjuk a kakukkfüvet, petrezselymet és a sót, végül az egészet felöntjük 2 és ½ liter hideg vízzel. Fontos, hogy ne forrázzuk le, ha így teszünk, a hirtelen hő hatására a csontokban rejtőzködő kollagént (kötőszöveti fehérjét) örök rabságra ítéljük, ez pedig az esszencia rovására megy.

Alágyújtunk, amilyen hamar csak lehet, felforraljuk. Ahogy elkezd forrni, hab képződik majd a tetején, ezt merőkanalunk segítségével távolítsuk el, így válik zavartalanná, tisztává a végeredmény.

Miután felforrt, lefedjük és alacsony hőmérsékleten gyöngyöztetjük 60 percen keresztül. Ezt követően egy apró szemű szűrőn átszűrjük, és máris ott hullámzik előttünk 2 liter használatra kész, áttetsző, de mégis testes, kiváló alaplé.

Csirke alaplé

Tipp:

  • Az alaplé leszűrése után a csontokat, zöldségeket öntsük fel újra vízzel és főzzük 45 percig. Szűrjük le, ez az ún. “második alaplé”. A következő alaplé készítésekor használjuk ezt víz helyett, így még gazdagabb, teltebb ízű alaplevet kapunk majd. 

  • A friss alaplé a hűtőben 2-3 napig tárolható. Miután kihűlt, dobozolva, zacskózva fagyasztható, a mélyhűtőben akár 3 hónapig is eláll. 


Share Tweet

Gyömbér

13 hozzászólás

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.