• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

CSIKOS receptverseny: szecsuáni borskéregben sült kacsamell, paradicsomos-rozmaringos pestóba forgatott tagliatellével

By Gyömbér · On 2013.06.03.


CSIKOS rozmaringos-körömvirágos paradicsom chutneyból készült pestóval összeforgatott tagliatelle, szecsuáni kacsamellel és zöldsalátával

Egy esztendővel ezelőtt találkoztunk első ízben a CSIKOS lekvárokkal, a kenyérfesztiválról félig már hazafelé tartva, egy WAMP Spájzolás során botlottunk beléjük. Emlékszem, a pikáns kézműves lekvárok ízvilága mellett különösen tetszett az a közvetlen, baráti hangnem, ahogy Kocsis Bálinték szóba elegyedtek az érdeklődőkkel.

Ezért is örültem meg a felkérésnek a Boldog kukta szervezésében zajló CSIKOS receptversenyben való részvételre – az pedig már csak hab volt a tortán, hogy pont az egy évvel ezelőtt kóstolt rozmaringos-körömvirágos paradicsom chutney lett a verseny során nekünk sorsolt alapanyag.

Egész sereg receptötletet dobtam sutba, míg a versenyfogás piszkozatán dolgoztam a fejemben. Először raviolit terveztem rafinált módon megtölteni vele, később focacciával akartam mindenképp házasítani valahogy, aztán már majdnem letettem a voksom a cukkinis, tökmagos, paradicsom chutney-s muffin mellett, amikor végleg eldöntöttem, hogy pesto lesz belőle, tésztával forgatom össze, és szaftos, illatos, egzotikus kacsamell kíséretében tálalom.

CSIKOS rozmaringos-körömvirágos paradicsom chutney-ból készült pestóval megbolondított tagliatelle, szecsuáni borssal sült rozé kacsamellel és kerti salátával tálalva

Szecsuáni borskéregben sült kacsamell, paradicsomos-rozmaringos pestóba forgatott tagliatellével

A pesto rosso hozzávalói (200-250 ml):

  • 2 evőkanál CSIKOS paradicsom chutney
  • 120 gr olajban eltett, nagyobb darabokra vágott aszalt paradicsom
  • 50 gr fenyőmag
  • 20 gr frissen reszelt parmezán
  • 1 evőkanálnyi finomra vágott rozmaring
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 5 db érett koktélparadicsom
  • extra szűz olívaolaj
  • só, bors

A szecsuáni kacsamell hozzávalói (2 személyre):

  • 2 db, megtisztított, bőrös kacsamell,
  • 1,5 evőkanál szecsuáni bors
  • 200 gr tagliatelle tészta
  • só, bors

Elkészítés:

A pestónak látunk neki először. A fenyőmagot száraz serpenyőben, gondos kavargatás közben megpirítjuk, majd egy robotgépbe szórjuk a pesto többi összetevőjével együtt. Krémesre daráljuk, közben kóstolgatjuk, ízesítjük, formáljuk. Ha túl száraznak tűnik, pici olívaolajjal tökéletesítjük az állagát.

Se fokhagyma, se bazsalikom nem kerül ebbe a pestóba. A cél az, hogy a friss, az aszalt és a főzött paradicsom triója szövődjön egymásba finoman, a paradicsom illata, íze domináljon. Ez a húsos, olaszos, ”umami” íz szól a tésztának, míg a kissé hangosabbra tekert rozmaringos-körömvirágos háttérzene a kacsának van címezve.

CSIKOS paradicsom chutneyból készült pesto rosso

Ha kész a pesto, egy nagy lábosban vizet forralunk és a sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A kacsamellet átlósan beirdaljuk: így egyenletesen kisül a zsírja és nem ugrik össze a serpenyőben – ügyeljünk rá, hogy a húsba ne vágjunk bele. Alaposan sózzuk, borsozzuk.

A szecsuáni borsot szintén száraz serpenyőben, vigyázva addig pirítjuk, míg illatozni nem kezd. Mozsárban összetörjük, majd bedörzsöljük vele a kacsamell teljes felületét. A hús ezzel készen áll a sütésre. Bőrös felével lefelé helyezzük a serpenyőbe. Fontos, hogy kivételesen nem előhevített serpenyőt használunk, hanem kis lángon kezdünk hozzá – erre azért van szükség, hogy a kacsa bőre alatt felhalmozódott tekintélyes zsírmennyiség ki tudjon olvadni. Más zsiradékra egyébként nincs is szükség a kacsamell ilyen formájú készítésénél.

Amikor már szépen kisült a kacsamell zsírja, magasra tekerjük a lángot a serpenyő alatt és 3-4 perc alatt szép aranybarnára sütjük a kacsa bőrös felét, majd megfordítjuk, és további 2-3 perc alatt a másik felét is megpirítjuk.

Ezt követően a kacsát, úgy ahogy van, serpenyőstől a sütőbe rakjuk és 4-6 perc alatt készre sütjük. Ha nem teljesen hőálló serpenyőt használunk, tegyük át előtte egy erre alkalmas tepsibe.

Mikor a kacsamellet kész, kivesszük a sütőből és semmi szín alatt nem bántjuk. Alufóliával letakarva kb. 8-10 percig pihentetjük, hogy az ízes szaftok lenyugodjanak, visszarendeződjenek a helyükre.

Ezalatt a sós, lobogó vízben megfőzzük a tésztát. Mikor már majdnem kész, egy kis tálkában összekeverünk egymással 2-3 evőkanállal a pestóból és 1-1½ merőkanállal a tészta főzővizéből. A tésztát leszűrjük, gyorsan összeforgatjuk a pestóval, ráhalmozzuk a 3-4 darabra szelt kacsamellet és azon melegében feladjuk. A kacsamellet ne vágjuk túl vékonyra, különben gyorsan kiszárad.

Tálaláskor parmezánforgáccsal díszítjük, illetve megszórhatjuk egy kevés friss chilivel / szárított chilipehellyel. Utóbbi a szecsuáni bors lágy nyelvbizsergetését söpri el egy igazán csípős második hullámban.

Ne féljünk egy friss, kevert zöldsalátát kínálni mellé, hogy könnyedebbé tegyük az összhatást. A paradicsomos vonalat követve a salátát és a főfogást mi egy szelíd, kissé vajas, kissé paradicsomos, diós, teljes egészében galega bogyóból készült portugál olívaolajjal boronáltuk össze.

Egy pohár hűs roséval tegyük fel az i-re a pontot.

Fogyasszátok egészséggel!

UPDATE: Nagy örömünkre szolgál bejelenteni, hogy a recept elnyerte a verseny zsűrijének tetszését és az I. hellyel jutalmazták! 

Ha nektek is tetszett, nézzetek körül nálunk facebookon is!

CSIKOS receptverseny: szecsuáni borskéregben sült rózsaszín kacsamell tagliatelle al pesto rosso egy nagy tál kerti salátával

 

Share Tweet

Gyömbér

No Comments

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.