A jó szendvics arról ismerszik meg, hogy alul-fölül kenyér határolja. Különösen jó, ha egy szép, világosbarnára sült zsemle tölti be az alapzat és a tető szerepét.
További ismertetőjele, hogy akárhogyan fogod, gyűröd, birkózol vele, képtelen vagy külsérelmi nyomok nélkül megenni. A jó szendvics fogyasztása közben az alkotóelemek a földön kötnek ki, a nadrágon landolnak, vagy éppen az abroszra csurognak, és mire a végére érünk, tulajdonképpen már mindenhol megtalálhatóak, csak magában a szendvicsben nem.
Az összetevőknek csak kreativitásunk és nyersanyag-készletünk szabhat határt, de a jó szendvics alapja mindig hús és minden esetben tartalmaz legalább egyféle kenőanyagot, ami ragasztóként tapasztja össze a feltéteket. Erre a célra – és még oly sok egyébre – kiváló például a majonéz.
Amondó vagyok, hogy néhány karika paradicsom és egy szelet sajt is elfér minden jó szendvicsben.
A következő étel a világ szinte összes szállodájának szobaszervíz kínálatában fellelhető. Azt, hogy ez egy jó szendvics-e, döntsétek el ti.
Hozzávalók 2 személyre:
- 6 szelet toast kenyér
- 6 szelet bacon
- 6 szelet csirkemell sonka (az eredeti recept szerint sült csirke-, vagy pulykamellel kell készíteni)
- 8 ek majonéz
- 2 tk dijoni mustár
- ¼ jégsaláta
- 1 nagy paradicsom
- 2 tojás
Elkészítés:
A bacon szeleteket serpenyőben, közepes lángon ropogósra pirítjuk, közben megfőzzük a tojásokat (ízlés szerinti keménységre, személyes kedvencem az a halmazállapot, amiről nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy szilárd-e, vagy folyós).
A majonézt és a mustárt alaposan összekeverjük, a jégsalátát megtisztítjuk, felaprítjuk.
A kenyereket megpirítjuk, majd egymás mellé helyezzük, és mindegyik szelet tetejét bőségesen megkenjük a majonézes szósszal. Időközben elkészültek a tojások is, ezeket hosszában vékony szeletekre vágjuk.
A legalsó szeletre szépen ráfektetjük a bacont, aztán betakargatjuk a sonkával. Ráfordítjuk a középső szeletet a majonézes felével, majd annak a tetejét is megkenjük. A középső szintre jön a csíkokra aprított jégsaláta, rá a paradicsom, kevés só és bors, végezetül pedig a tojáskarikák, pontosabban tojásováliák.
A harmadik szelet kenyeret elhelyezzük legfelül és meglapogatjuk a szendvicsünket, úgy hogy nem középen nyomjuk meg, hanem a két oldalon préseljük lefele kissé – elkerülve így, hogy idő előtt kifolyjon minden a kenyérszeletek közül.
Levágjuk a szendvics széleit, majd mértani pontossággal átlósan kettévágjuk, hogy két, tökéletesen szabályos, matematika órák dicsőségére váló egyenlőszárú háromszöget kapjunk.
Végezetül fogpiszkálóval rögzítjük labilis természetű emeleteinket.
A szendvics elkészítéshez az angol Masterchef című főzős reality show álmosszemű műsorvezetője, John Torode nyújt videómankót.
Jó étvágyat hozzá!
[youtube S45AYGYIDL4]
1 Comment