• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Céklás rizottó serpenyőben pirított kacsamájjal

By Gyömbér · On 2015.02.15.


Céklás rizottó serpenyőben pirított kacsamájjal

Céklás rizottó serpenyőben pirított kacsamájjal

 

A rizottóért az olasz konyhát lehet áldani. A titka a megfelelő alapanyagok és a türelem a főzéshez, ami egyébként nem vészesen hosszú: egy tisztességes rizottót durván 30 perc alatt el lehet készíteni. A végeredmény akkor jó, ha a rizs még nem főtt szét teljesen és a szemek nem állnak össze, az étel pedig sűrűn folyós, de nem vizes. Tartogatni nem ajánlott, tárolás közben elveszti azt a csodás krémességét, ami miatt szeretjük.

Céklás rizottó recept (4-6 adag)

Hozzávalók:

  • 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
  • 50 dkg rizottórizs (p. arborio, carnaroli)
  • 2 dl száraz fehérbor (olyan, amit szívesen meg is innánk)
  • 1,2 liter zöldség- vagy húsleves alaplé
  • 2 kisebb cékla, robotgépben finomra darálva
  • 5 dkg frissen reszelt parmezán
  • 2 nagy evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

1 evőkanál vaj és az olívaolaj keverékén puhára pároljuk a vöröshagymát. Hozzáöntjük a rizst, 1-2 percig kevergetve pirítjuk, amíg el nem kezd üvegesedni. Felöntjük a borral és addig kevergetjük, míg teljesen el nem párolog.

A rizshez most hozzáadunk a céklát és egy nagy merőkanál alaplevet, együtt kevergetjük, főzzük közepes hőmérsékleten. Kisebb-nagyobb adagokban, folyamatosan adagoljuk az alaplevet a rizshez, kb. 15-20 perc alatt szépen fel fogja szívni, kikerekednek a rizsszemek.

Mikor már majdnem elkészült (a rizottót fogkeményre illik készíteni, úgy az igazi), belekeverjük a parmezánt és a vajat, majd ízlés szerint ízesítjük.

Tálaljuk frissen, forrón, krémesen. Előételként vagy önmagában is kiváló, de legutóbb pirított kacsamájjal adtam fel és nem volt okom panaszra akkor sem.

Jó étvágyat hozzá!

Facebookon is várunk, gyere! 

Céklarizottó

Céklarizottó


Share Tweet

Gyömbér

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.