
Bite Sausage& Beer grikkollbász, paprikalekvár, párolt káposzta, mustár, paprikalekvár, levendulás eperdzsem
A belvárosi gasztrotérkép új hellyel bővült: egy falatozóval az Astorián, ami kolbászokban utazik. Szépen megfér a romkocsmák, bohém butikok és egyre-másra nyíló bisztrók, kézműves árusok, lepényesek társaságában a zsidónegyed macskaköves utcáitól pár lépésre.
A Bite sausage & beer palettája széles: a tradicionális vonalat a klasszik sütőkolbász, a nyurga grill, a debreceni és a cserkészkolbász képviseli, de van natúr és citromos bajor kolbászuk, valamint néhány különlegesebb darab is, mint a borjú- és a kacsakolbász (aminek a chilis verziója nálam a mezőny egyértelmű bajnoka).
Az itt fogyasztható kolbászok különös ismertetőjele, hogy húsból készülnek. Nem tömegnövelőtől, faggyútól, mócsingoktól feszedezik büszkén és csillogón rajtuk a bél, hanem valódi, apró betűs és csillagos részek nélküli hústól. Ráadásul mindegyiket rostlapon pirítják készre, hogy a szívemnek oly kedves pörzsanyagok is beköszönjenek az ízekbe.

Bite Sausage and Beer kolbászkolónia
De mégsem erről, vagy nem csak erről szól a fáma. Az élményt azt teszi teljessé, hogy a már-már szentírásként értelmezhető kolbász-mustár kombó helyett egészen pikáns lekvárokkal lehet itt feszegetni a komfortzónánk határait.
Ez leírva talán furának hangzik. Felesleges, a hagyományokat felrúgó, erőltetett trendiségnek. Pedig nem az, hanem egy egyszerűségétől nagyszerű ötlet: a világ minden konyhájában ötvözik a gyümölcsöket és zöldségeket a fűszerekkel és a húsokkal, miért ne működhetne ugyanez kolbászokkal is?
És működik. Az enyhén csípős, néhol jó fokhagymás, néhol pedig inkább borsos, fűszeres kolbászok remek játszópajtásra akadtak a Kaldeneker kifejezetten erre a célra készült lekváraiban. A paprikalekvár, a rebarbarás meggydzsem vagy a hagymalekvár kifejezetten üdítő, pikáns párja a pirosló kolbászkatonáknak.

Bite Sausage & Beer Astoria
Sörből egyelőre csak kétféle van a BITE sausage & beer-ben, de a tulajdonos elmondása szerint ezen is dolgoznak, jóféle kézműves sörökkel tervezik feldobni a kínálatot. A kolbászda egyébként a Nyugati téren található BITE bakery & café nagytestvére, ami szintén megér egy misét: csodálatos, kelt tésztás, mascarponekrémes csigáiról híres messze földön. Nézzétek csak:

BITE Bakery & Café fahéjas csiga, mogyorós csiga és articsóka méz-mustár pite
A Facebook oldalunk a kolbászideológia melegágya. Csatlakozz!