• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Baconbe göngyölt szűzmedálok cider mártással

By Gyömbér · On 2012.04.22.


Baconbe göngyölt szűzmedálok cider mártással

Köztudott, hogy az emberi test fokozott igénybevétel közben felhevül – az most mellékes, hogy ez a fokozott igénybevétel pontosan mit takar, gondolhatunk porszívózásra, kocsmai verekedésre, fűnyírásra, vagy teret engedhetünk képzeletünk hátsó ajtaján beosonó pajzán gondolatainknak – mindenki azzal azonosul, amivel szeretne (vagy amivel tud).

Ha lehetőségünk adódik, hogy túlforrósodott testünk lehűtését rábízzuk egy korsónyi, jégkockák csörömpölésétől hangos, oxigénbuborékok pezsgésétől eleven ciderre (magyarul: almaborra), ne legyünk restek. A feladatot ez az aranyszínű ital ugyanis pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy végzi el.

A cider története, akárcsak túlzott mértékű fogyasztása esetén a retinánkba érkező vizuális információ, meglehetősen homályos. Ádám valószínűleg még nem kísérletezett almabor előállításával a tiltott gyümölcsből (a Tudás megszerzése előtt az erjesztés művelete bizonyára sok fejtörést okozott volna), de az biztos, hogy az ezredforduló környékén Angliát könyörtelenül leigázó vikingek már előszeretettel hörpintették fel ezt a kellemes szomjoltót ellenségeik koponyájából.

A leigázás azonban kérészéletűnek bizonyult, s míg a viking harcosok dán, norvég leszármazottai megjámborodtak, addig az angol parasztok beletörődtek, hogy a szigetország zord klímájának köszönhetően szőlőtermesztéssel kísérletezniük hasztalan. Maradt tehát nekik egy strapabíróbb gyümölcs, az alma, és ezáltal a cider készítésének tökélyre fejlesztése.

Szerencsére az elmúlt években hazánkban is felismerték a szórakozóhelyek, szupermarketek marketingesei, hogy márpedig a cider elfér azért a pálinka mellett a polcokon. Ennek örömére a soron következő szűzérméket (a disznótörténelemórát majd egy másik alkalommal tartjuk meg) almaboros mártással készítettem el.

Baconbe göngyölt szűzmedálok cider mártással

Hozzávalók:

  • 60 dkg sertésszűz

  • 1 csomag szeletelt bacon

  • 2 dl cider

  • 1 közepes fej vöröshagyma

  • 1 ek dijoni mustár

  • 2 ek vaj

  • olívaolaj

  • só, bors

Elkészítés:

A húst két férfiujjnyi vastagságú érmékre szeljük. Sózzuk, kevés borsot tekerünk rá, majd a medálokat egyesével becsavarjuk a baconszeletekbe (ha le akarnának esni, fogpiszkálókkal tudjuk rögzíteni őket).

A forró serpenyőbe kb. két evőkanálnyi olívaolajat töltünk, majd érméinket aranybarnára sütjük, mindkét felét 4-5 perc alatt. Ezt követően mérsékelten magas hőmérsékleten még 3-4 percig sütögetjük a húsokat a baconnel borított oldalán görgetve, hogy ott is szép színt kapjanak. Miután a hússzeletek megsültek, takarjuk le őket alufóliával és tegyük félre pihenni.

Ugyanezen serpenyőben 1 evőkanálnyi sütésből visszamaradt zsiradékot közepes hőmérsékletre hozunk, ebben néhány perc alatt üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáöntjük az almabort és felkaparjuk a a hús sütése során a serpenyő aljára pörkölődött nagyon finom barna kérget (ez később beleoldódik a szószunkba, ettől lesz igazán pazar az íze). Hozzáadjuk a mustárt, majd 5 perc alatt csendesen zümmögtetve mártássá sűrítjük. A végén beleolvasztjuk a vajat és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.

Baconbe göngyölt sertésérmék almaboros szósz kíséretében

A szűzérmék a baconnek köszönhetően kissé szaftosabbak maradnak, valamint enyhén átveszik annak jellegzetes, füstös ízét. A tradicionális almaszósznak, a sertéshús hű kísérőjének pedig adunk egy pikáns csavart azzal, hogy ciderrel készítjük el. Köretként mi mexikói pirított burgonyát fogyasztottunk, de pürével is kiváló, a burgonya szinte minden formájában jól passzol hozzá.

Jó étvágyat hozzá!

Share Tweet

Gyömbér

No Comments

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.