• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Amikor a hús dalra fakad – hátszín steak chimichurri szósszal

By Gyömbér · On 2014.03.08.


hátszín steak chimichurri szósszal

hátszín steak chimichurri szósszal

Van az a zajosan, ellentmondást nem tűrően sercegő hang, tudjátok, amikor a lágy húsdarabot belefektetitek a tűzforró serpenyőbe. Úton-útfélen, látványkonyhák, vaslapos street food árusok standjai mellett elhaladva is felfigyelhet rá az erre kihegyezett fül.  

A hang hallatán a steaket gyengéden meglapogatjátok, elrendezitek, és egy pillanat múlva már érezni a füstön keresztül a tiszta hús illatát. Én ilyenkor minden alkalommal bambán vigyorogva dörzsölöm a tenyerem és diadalittas arckifejezéssel állok, mit állok, egyik lábamról a másikra ugrálva táncolok a tűzhely mellett.

Ennek a hangnak köszönhetjük azt a jelenséget, amikor egy falat húsba harapva egyszerre érzékelünk legalább 2-3 különböző textúrát, ízt és illatot.

Ha marháról van szó – és arról van szó – akkor őszintén ajánlom hozzá ezt a jellegzetes ízű, argentin eredetű szószt, Dél-Amerika pestóját. Locsoljuk meg vele a meleg steaket és hallgassuk, ahogy dalra fakad.

Hátszín steak chimichurri szósszal

Hozzávalók (2 személyre):

  • 2 x 200-250g hátszín steak
  • 2 csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor oregánó
  • 2 és ½ evőkanál fehérborecet
  • ½ vörös chili
  • 2-3 nagy marok vegyes saláta
  • 1/2 citrom leve
  • extra szűz olívaolaj
  • só és bors

Elkészítés:

A petrezselymet, a fokhagymát, az oregánót és a chilit robotgépben összeaprítom, sóval és borssal ízesítem. Hozzáadom a fehérborecetet és annyi olívaolajat adagolok hozzá, amíg kellemes, darabosan folyós állaga nem lesz. Ezzel el is készült a chimichurri mártás.

Ezalatt egy vastag aljú, masszív serpenyőt (legjobb, ha öntöttvas) felforrósítok kíméletlenül. A szobahőmérsékletű steaket alaposan sózom és borsozom, belefektetem, oldalanként 2-3 percig sütöm, közben nem piszkálom. Ha bizonytalanok vagyunk a sütési időt illetően, használjuk a jól bevált ”tenyér-tesztet”.

Véres, közepesen átsütött, vagy well done? Használd a steak tenyér-tesztet!

Véres, közepesen átsütött, vagy well done? Használd a steak tenyér-tesztet! kép forrása: marxfood.com

Amint kész a húsunk, félretesszük, alufóliával hanyagul letakarjuk és 5 percet pihentetjük, hogy visszarázódjanak a helyükre a szaftok. A tányérban hátramaradó szaftot nehogy kiöntsük, inkább keverjük hozzá a szószhoz még egy dimenziónyi íz kedvéért.

A steaket felvágjuk, megöntözzük a chimichurrival és az olívaolajjal és citromlével életre keltett salátával kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!

Facebookon is sercegünk, bizony.  

Share Tweet

Gyömbér

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.