Már túl vagyunk a kalácson és a sonkán. Legurult mellé néhány tojás is, néhány pálinka is. Az egészet megfejeltük a sonka főzővizére alapozott bablevessel, de még mindig tart a mulatság. Ilyenkor jól jöhet néhány könnyel elkészíthető mártogatós, amivel továbbra is sakkban lehet tartani a családot (mégiscsak kolbászról beszélünk), de a mellé kínált répának, zellerszárnak köszönhetően talán nem kergetjük magunkat csatakos rémálmokba, és még egy közös húsvéti kirándulás is beleférhet.
Rozmaringos kolbászkrém
Hozzávalók:
- 100 g kolbász, felkarikázva
- 200 g mascarpone
- 50 g zöld olívabogyó, felaprítva
- 1-2 ek tejföl
- néhány szál rozmaring
Elkészítés:
A kolbászt száraz serpenyőben egy kissé kipirítjuk, hogy ne legyen annyira zsíros, a rozmaringot pedig mellédobjuk, süljön bele az illata. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd bedobjuk egy robotgépbe a krémsajttal, a tejföllel és az olívabogyó felével együtt. Összeaprítjuk. A kolbász és az olívabogyó is elég sós, ezért csak csínján az ízesítéssel. Ha kész, belekeverjük az olívabogyó másik felét, aztán hűtőbe vele.
Medvehagymás tojáskrém
Hozzávalók:
- 6 db kemény tojás
- 150 g krémsajt (de tejföllel se rossz)
- 1 nagy evőkanál majonéz
- 1 kk dijoni mustár
- néhány szál friss medvehagyma, apróra vágva
Elkészítés:
A krémsajtot kikeverjük a majonézzel, a mustárral és a medvehagymával. A tojást apróra vágjuk és összekeverjük, sóval-borssal ízesítjük. Botmixerrel is lehet pürésíteni, de mi jobban szeretjük, ha van egy kis tartása a dolognak. Ezt is hidegre tesszük.
Céklás hummusz
Hozzávalók:
- 1 kisebb cékla, forró vízben puhára főzve
- 400 g csicseriborsó (1 konzerv tökéletes)
- 1 citrom leve
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ½ ek tahini
- extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A céklát – miután kihűlt – felkockázzuk, a lecsöpögtetett csicseriborsóval, a fokhagymával, a tahinivel és a citromlével együtt robotgépbe tesszük, összepürésítjük. Közben fokozatosan adagoljuk hozzá az olívaolajat, amíg elérjük a kívánt sűrűséget.
Mindent kis tálacskákba merünk, hozzá pirított bagett szeleteket, csíkokra vágott répát és halványító zellerszárat adunk. A legjobb, ha mindenből jut egy kevés az egész asztalon szétszórva, hogy mindenki kedvére tudjon ropogtatni.
Sok locsolót, piros tojásért pedig gyertek Facebookra!