Tárkonyos-tejszínes csirkeraguleves

Tavaszi zöldségek a leveshez

Levesevő lettem. Ennek a nem különösebben érdekes, belőlem mégis kikívánkozó hírnek két oka van. Az egyik, hogy a hét elején egy meglehetősen nagy, de semmiképpen sem kis lábosban elkészített leves 2-3 napig biztos kiszolgál nálunk mint vacsora. Praktikus a hűtőből előkapni, meghullámozni, bekanalazni. (Nem szégyen ám, ha nem áll neki az ember mindennap főzni, hogyan is állna, amikor menni kell, hajtani, csinálni az életet.)

A másik ok kissé romantikusabb; engem a leves ugyanis megnyugtat. A főzés általában amúgy is, de a leves különösen; itt nem köpköd a máj olajat, szükségtelen figyelni az óránkat, nincsenek lángoló serpenyők, nincs izgalom. Békésen karikázva, felöntve, fűszerezve és kóstolgatva fő készre a leves, a fedő alól ráérősen csordogálnak az illatok, telítik be a konyhát, lakást módszeresen. Készítése közben lehet egyéb elfoglaltságokat keresni, a leves a kedvünket keresi ilyen téren is. Elgyöngyözget ő addig magában nyugodtan, rábízhatjuk a munka oroszlánrészét. 

Az alább olvasható recept alapján készült levesre mind igazak a fenti állítások, sőt még több is; rántás, galuska – és krumplinélküli mivoltából adódóan lelkiismeret-furdalás nélkül fogyasztható vacsorára is.

Tárkonyos – tejszínes csirkeragu leves

Hozzávalók:

  • 1 pár csirkemellfilé

  • 7-8 db közepes sárgarépa (a sárgarépából soha nem elég, fütyülni kéne még!)

  • 2 db fehérrépa

  • 1 zeller

  • 1 karalábé

  • 1 fej vöröshagyma

  • ½ citrom

  • 50 dkg zöldborsó

  • 1 ½ ek morzsolt tárkony (friss az még jobb, ha beszerezhető)

  • nagy csokor petrezselyem

  • 4 dl főzőtejszín

  • kevés olíva vagy egyéb olaj

  • só, bors

Elkészítés:

A lábosban (a nagyban) olajat hevítünk és pár perc alatt üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, majd fehéredésig pirítjuk rajta az előzőleg felkockázott csirkemellet.

A répákat felkarikázzuk, a petrezselymet felaprítjuk, a zellert, karalábét ízlés szerint egészben is hagyhatjuk, vagy nagyobb cikkekre is vághatjuk. 

A húst felöntjük meleg vízzel, beleszórjuk a felkarikázott, felcikkelyezett, egészben hagyott zöldségeket, hozzáadjuk a petrezselymet és 1 evőkanálnyi tárkonyt.

Felforraljuk, majd lefedjük és lágy lángon, néha megkevergetve addig főzzük, míg meg nem puhulnak a zöldségek. Közben megkeverhetjük, megízlelhetjük néha-néha, sózhatjuk és borsozhatjuk ízlés szerint. Ha már majdnem késznek érezzük, adjuk hozzá a zöldborsót is.

Egy külön kis tálba vegyünk ki néhány merőkanál levet és keverjük össze a szobahőmérsékletű tejszínnel. Ezt az elegyet öntsük vissza a levesbe aztán, folyamatos kavargatás mellett. Ennek a hőkiegyenlítéses eljárásnak köszönhetően megkíméljük levesünket az összeugrástól.

A végén forraljuk fel újra, és a zubogó vízbe morzsoljuk bele a maradék tárkonyt, valamint facsarjuk bele a fél citrom levét. Ezzel meg is volnánk, levehetjük a tűzről.

Ha főzés közben nem laktunk jól a csudálatos illatokból, akkor jó étvágyat hozzá!

Csatlakozz a Gyömbér közösséghez facebookon is, szeretettel várunk!   

Tejszínes-tárkonyos raguleves

Tipp:

  • A perzselő nyári nap alatt hűsen is fogyasztható nagy megelégedettséggel. 

Tetszett? Kóstolj bele ezekbe is:

  • Jucek

    Tökéletes! Hogy még inkább az legyen én szoktam hozzáhajigálni néhány csirkemáj db.-ot is. Isteni!!!

    • Mr. Gyömbér

      Köszi, és igen, a máj és a tárkony tényleg jó barátok, nem is tudom, miért nem került még bele ezidáig. Pótolni fogjuk! ;)