Amikor a zsenge kamaszburgonyára ropogós, lágyan karamellizált külső réteget pirítunk, aztán belezúzunk némi fokhagymát, bőségesen meghintjük friss rozmaringgal és habzó vajban összerázzuk az egészet, akkor olyan, de olyan illatokat fogunk belélegezni, hogy tudjuk: ez a legjobb dolog, ami az újkrumplival történhet.
Hozzávalók:
- 1 kg újkrumpli
- 3-4 ág friss rozmaring, felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 és ½ evőkanálnyi vaj
- extra szűz olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
Az újburgonyát megmossuk, a héját kicsit átdörzsöljük. Hámozni szükségtelen, mert a héja is bátran fogyasztható, ráadásul így nem fog széttörni a krumpli sem az elkészítés során. Hosszában keresztbe szeljük, és forró, lobogó sós vízbe dobjuk, majd lefedjük. Akkor vesszük ki, amikor még nincs teljesen megfőve, de a kést már különösebb ellenállás nélkül bele tudjuk szúrni (kb. 5 perc).
A burgonyát szűrjük le, terítsük ki egy rácsra és hagyjuk gőzölögni kb. 10 percig. Az így távozó nedvesség is hozzájárul a tökéletes végeredményhez, így fogunk igazán ropogós kérget kapni.
Hevítsünk egy nagy serpenyőt közepes-magas hőmérsékletre, dobjunk bele egy fél evőkanálnyi vajat és olajat. Tegyük bele a burgonyákat a vágott, tehát egyenes felükkel lefelé, alaposan sózzuk, borsozzuk és így pirítsuk néhány percig.
Tipp: egyszerre csak annyi krumplit tegyünk a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér, hogy egyenletesen meg tudjanak pirulni – ha szükséges, süssük ki több adagban inkább.
Amikor már aranyló, szinte barnába hajló színt kapnak, nyomjuk bele a fokhagymát, szórjuk meg a rozmaring egyharmadával, majd fordítsuk őket a hátukra és így is pirítsuk őket pár percig.
Mielőtt kész, hintsük rá a maradék rozmaringot, kockázzuk bele a vajat és az illatos, habzó vajas tengerben rázzuk össze az egész serpenyőt. Mennyei illatú és ízű, pompás köretet kapunk.
Van egy hasonló receptünk télre is: ebben édesburgonya hasábokat terítünk le egy tepsiben, olívaolajjal, sóval, borssal, fokhagymával és rozmaringgal alaposan összekeverjük, majd 200 fokra melegített sütőben készre sütjük. Ez is nagyon finom, így néz ki:
További receptekért csatlakozzatok hozzánk facebookon is!
No Comments