Házi készítésű csokinyalóka

5 perc formázás + 15 perc hűtés = szupergyors, egyszerűen elkészíthető csokinyalókák

A nyalóka nevet kapta a keresztségben, valójában sokkal inkább harapóka ez a házi készítésű, tetszés szerint ízesíthető csokoládékorong. Élvezeti értéke vetekszik a hurkapálcikára égetett, émelyítően cukros, vásári piros kakasos, vagy a száj minden szegletébe makacsul beragadó Kojak nyalókáéval.

Ráadásul saját. Az kerül bele és olyan formába öntjük, amihez kedvünk támad.

Hozzávalók:

  • valamilyen fogópálca: műanyag pálcika, hurkapálca, jégkrémpálca, stb.
  • fehér -, tej-, vagy étcsokoládé (1 táblából 4 -5 nyalókánk lesz)
  • ízesítés tetszés szerint: durvára tört mogyoró, mandula vagy pisztácia, szárított vörösáfonya, szilva, eper, chili, stb.

Csokoládés nyalóka – gasztroajándéknak is kiváló.

Elkészítés:

A csokoládét vízgőz felett vagy mikróban megolvasztjuk. Ha az utóbbi módszert választjuk, melegítés közben félpercenként keverjük át, nehogy odakapjon, különös tekintettel igaz ez a fehér csokoládéra.

A folyós állagú csokoládét egy pontra elkezdjük csorgatni hagyományos (vagy szilikon) sütőpapíron, míg egy szép kört nem kapunk. A képeken látható, kb. 6 centiméter átmérőjű nyalókák fejenként 1 evőkanál csokoládéból készültek.

A kör alakú, még mindig folyékony csokoládékörök középpontjához illesztjük a pálcika egyik végét és óvatosan belenyomjuk. Ha szükséges, még egy kevés csokoládéval teljesen eltüntetjük az illesztés nyomait.

A csokoládéra rászórjuk a kívánt ”feltétet”. A kész nyalókákat hűtőben megdermesztjük, 15-20 perc után már fogyaszthatóak is, de hűtőben akár 1 hónapig is lehet őket tárolni.  Érdemes a sütőpapír alá egy tálcát rakni még a munka elején, hogy könnyebben be tudjuk majd rakni a hűtőbe alkotásainkat.

Állatfigurás, karácsonyi fenyőfa, vagy húsvéti tojásmintával is tökéletesen működik, de nem csak a gyerkőcök szeretik majd, ötletes vendégváró édességként is megállja a helyét. A húsvéti locsolók például biztos örülnének neki a hagyományos piros tojás mellett.

Gombóc Artúr is megirigyelné ezeket a házi készítésű csokinyalókákat – az ízvariációk száma végtelen, engedjük szabadjára fantáziánkat!

A mi ízvariációink:

  • fehér csokoládé – aszalt vörösáfonya
  • étcsokoládé – aszalt vörösáfonya
  • étcsokoládé – mogyoró
  • levendulás étcsokoládé – pisztácia
  • levendulás étcsokoládé – cayenne bors (csak elvetemülteknek!)

A csokinyalókáinkat Lorraine Pascale inspirálta, a fehér csoki – vörösáfonyás verzió leírása megtalálható Fast, Fresh and Easy Food című szakácskönyvében.

Jó szórakozást az elkészítéshez!

Ötletes, finom, színes csokinyalókák. Az elkészítésbe nyugodtan be lehet vonni a gyerekeket is, élvezni fogják!

Tetszett? Kóstolj bele ezekbe is: